Nieuwe malware slaat swipes op smartphones en tablets op

iphoneipadmini

Het is mogelijk de swipes en bewegingen op het scherm van een smartphone op te slaan. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk te achterhalen welke activiteiten een gebruiker op zijn smartphone uitvoert, maar met welk patroon gebruikers hun Android-smartphone ontgrendelen.

Neal Hindocha, een beveiligingsonderzoeker van Trustwave, heeft proof-of-concept malware ontwikkeld om zijn bevindingen aan te tonen. De malware legt niet alleen bewegingen op het scherm van smartphones en tablets vast, maar neemt ook screenshots op de apparaten. Dit stelt cybercriminelen in theorie in staat allerlei informatie met de malware te verzamelen.

Tijdrovend

De malware lijkt zich op dit moment nog niet te lenen voor het verzamelen van grote hoeveelheden data van veel gebruikers. De malware is namelijk niet in staat zelf te detecteren in welke app de gebruiker de bewegingen maakt. Het uitzoeken van de logbestanden met swipes die de malware aanmaakt is dan ook erg tijdrovend. De malware lijkt op dit moment dan ook vooral interessant voor monitoren van een specifiek doelwit.

Hindocha meldt aan Forbes dat de malware geschikt is voor iOS-apparaten (iPhones en iPads) die zijn voorzien van een jailbreak of 'rooted' Android-apparaten. In beide gevallen hebben gebruikers hun smartphone of tablet dus gekraakt om meer rechten en mogelijkheden te krijgen. Hindocha meldt dat het echter ook mogelijk moet zijn de malware aan de praat te krijgen op niet-rooted Android-apparaten. Dit zou bijvoorbeeld mogelijk zijn door het apparaat aan een PC te koppelen.

Demonstratie

Hindocha hoopt zijn bevindingen op de aanstormende beveiligingsconferentie van RSA te demonstreren.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.