SURF Security Award 2014 voor Rijksuniversiteit Groningen

De SURF Security Award 2014 gaat dit jaar naar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voor de awareness-campagne ‘Your bytes are your babies’. De prijs werd uitgereikt tijdens de tweedaagse beveiligingsconferentie van SURFcert en SURFibo. In deze campagne werd volgens de jury op pakkende en originele manier het belang van informatiebeveiliging onder de aandacht gebracht. De SURF Security Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, initiatief, of idee met een substantiële bijdrage aan het (collectieve) beveiligingsniveau van de SURF-doelgroep.

De awareness-campagne startte met het plaatsen van babypoppen op willekeurige plaatsen op de campus om medewerkers wakker te schudden. Hierna ontvingen alle medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen een geregisseerde phishing mail om hen bewust te maken. Veel medewerkers trapten argeloos in deze val door hun gegevens in te vullen. Door de resultaten van deze actie met de medewerkers te communiceren en workshops over phishing te organiseren werden medewerkers zich meer bewust van de mogelijke bedreigingen.

Juryrapport

De jury vond de aanpak van ‘Your bytes are your babies’ getuigen van grote originaliteit en de campagne een aansprekend voorbeeld op het vlak van awareness.

Met de toekenning van de award benadrukt de jury het belang van bewustwording op het gebied van privacy en beveiliging bij gebruikers. "In een tijd waarin gebruikers steeds meer te maken krijgen met bedreigingen van het internet, is het belangrijk om hiervoor op een indringende en open manier aandacht te vragen", zegt Wim Biemolt van SURFnet, juryvoorzitter van de SURF security award. "Deze campagne laat zien dat met gebruik van creatieve middelen een grote impact behaald kan worden voor een onderwerp dat doorgaans weinig aandacht heeft van de gemiddelde gebruiker."

Campagne

De prijs, die 2500 Euro bedraagt, werd uitgereikt aan twee van de initiatiefnemers van deze campagne, Gerrit van Dijk en Willemieke Baan van de RUG. Gerrit van Dijk is blij met de prijs: "Tot voor kort was het onderwerp onderbelicht bij de RUG. Met het geldbedrag kunnen we dit onderwerp in de toekomst op de agenda houden".