Ook Nederlandse kassasystemen blijken besmet met malware

Project-Hook_Dexter

Verschillende Amerikaanse winkelketens zijn de afgelopen maanden slachtoffer geworden van malware die hun kassasystemen infecteerde. Cybercriminelen wisten op deze manier de betaalgegevens van honderden miljoenen klanten te stelen. De malware is echter niet alleen actief in de Verenigde Staten, maar ook op Nederlandse kassasystemen.

Dit blijkt uit onderzoek van Arbor Networks. Het bedrijf onderzocht de aanwezigheid van malware op kassasystemen wereldwijd en stelde op basis hiervan een kaart samen. Het bedrijf keek specifiek naar de malware Dexter en Project Hook, die beide zijn gericht op het stelen van betaalgegevens.

Nederlandse kassa's

Deze kaart laat zien dat nagenoeg over malware op kassasystemen kan worden aangetroffen, waaronder dus ook in Nederland. Vooral kassasystemen die op het Windows-besturingssystemen draaien zijn doelwit. De hoeveelheid geïnfecteerde kassasystemen in Nederland is overigens zeer beperkt. Arbor Networks houdt het op één of twee geïnfecteerde kassa's in geheel Nederland.

Nederland speelt echter ook een grote rol bij het opslaan van gestolen gegevens van betaalkaarten. Veel varianten van de Dexter-malware sturen volgens Arbor Networks gestolen informatie door naar een server met het IP-adres 80.82.87.24, dat eigendom is van de Nederlandse provider Ecatel. Dit is overigens niet verwonderlijk, aangezien Nederland een zeer grote speler is in de wereldwijde hostingmarkt. Nederland host dus simpelweg heel veel servers, waardoor de kans dat dit soort data in Nederland staat opgeslagen relatief groot is. 

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.