Avast blijft Windows XP tot 2017 ondersteunen

Avast maakt bekend Windows XP in ieder geval tot 2017 te blijven ondersteunen en modules gaat ontwikkelen die misbruik van kwetsbaarheden moet tegengaan. Hiermee schiet het beveiligingsbedrijf Windows XP-gebruikers die niet willen overstappen naar een nieuwere Windows-versie te hulp.

Microsoft stopt op 8 april met de ondersteuning van Windows XP. Hierdoor verschijnen er geen beveiligingsupdates meer voor kwetsbaarheden in het besturingssysteem die vanaf die datum worden ontdekt. Hackers zouden deze beveiligingsgaten dan ook ongehinderd kunnen misbruiken om Windows XP-gebruikers aan te vallen.

Misbruik van kwetsbaarheden

De modules van Avast moeten Windows XP-gebruikers beschermen tegen dergelijke cyberaanvallen. De modules worden tenminste de komende drie jaar door Avast ondersteunt. Windows XP-gebruikers zouden hierdoor dus in relatieve veiligheid van internet gebruik kunnen blijven maken.

Dit blijkt niet onbelangrijk te zijn. Eigen onderzoek van Avast wijst uit dat maar liefst 30 procent van alle gebruikers wereldwijd in januari 2014 nog steeds Windows XP gebruikte. De database van Avast toont aan dat van de 211 miljoen Avast-gebruikers 23,6 procent op dit moment Windows XP gebruikt.

'Gebruik Google Chrome'

Avast adviseert gebruikers die niet kunnen upgraden in ieder geval over te stappen naar Google Chrome. Chrome is volgens Avast de meest veilige webbrowser. Google heeft daarnaast aangekondigd met Chrome Windows XP voorlopig te blijven ondersteunen.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1