Nieuw botnet valt zowel Windows- als iPhone-gebruikers aan

internetten

Antivirusbedrijf ESET heeft een nieuw botnet ontdekt. Het botnet bestaat uit tienduizend voornamelijk Linux-gebaseerde servers en wordt gebruikt om zowel Windows- als iPhone-gebruikers aan te vallen. Ook zijn de cybercriminelen een spamaanval begonnen vanaf het botnet. Het netwerk verstuurt zo'n 35 miljoen spamberichten per dag.

ESET meldt dat Windows-gebruikers worden doorgestuurd naar websites waar hen malware wordt aangeboden. Voor iPhone-gebruikers hebben de aanvallers een andere verrassing in petto: zij krijgen allerlei pornowebsites te zien. Ook gebruikers die zowel Windows als het iOS-besturingssysteem van de iPhone niet gebruiken hebben last van het Operation Windigo-botnet. Zij krijgen namelijk een grote hoeveelheid spam voor de kiezen.

Linux-servers

Vooral Linux-servers maken deel uit van het botnet, al zijn ook servers met andere besturingssystemen aanwezig in het kwaadaardige netwerk. Het netwerk is sinds 2011 actief en heeft in totaal 25.000 verschillende servers besmet. Deze zijn overigens niet allemaal meer actief. ESET schat het aantal actieve servers in het botnet op ongeveer 10.000 stuks.

De servers zouden besmet zijn met Linux/Ebury, een OpenSSH-backdoor en de HTTP-backdoor Linux/Cdorked. Deze backdoors worden door de hackers geïmplementeerd op servers die door de beheerder verkeerd zijn geconfigureerd óf die zijn voorzien van een zwak wachtwoord. De hackers maken dus geen misbruik van kwetsbaarheden in de servers.

Samenwerking met andere bedrijven

het botnet is door ESET in samenwerking met een aantal andere beveiligingsbedrijven onderzocht. Het gaat hierbij onder andere om CERT ‑Bund, het Zweedse National Infrastructure for Computing, de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN).

Lees ook
Spam, Botnets en een derde plaats voor Nederland

Spam, Botnets en een derde plaats voor Nederland

Uit de Q2 rapportage van Spamhaus blijkt dat een nieuw soort botnets stevig in opmars is en dat Nederland niet goed op de kaart staat. Omdat het nieuws type botnets makkelijk onder de radar blijft is het zaak voor IT beheerders goed op te letten.

Steeds meer C&C servers voor botnets worden in de cloud gehost

Steeds meer C&C servers voor botnets worden in de cloud gehost

Command & Control (C&C) servers voor botnets worden in toenemende mate in de cloud gehost. Ook is de hoeveelheid C&C infrastructuur die wordt gehost op servers die exclusief voor dit doeleinde worden geregistreerd fors gestegen. Dit blijkt uit het Spamhaus Botnet Threat Report 2017 van Spamhaus Malware Labs. In totaal heeft Spamhaus i1

Nieuw IoT-botnet groeit sneller dan Mirai

Nieuw IoT-botnet groeit sneller dan Mirai

Een nieuw botnet dat bestaat uit Internet of Things apparaten is ontdekt. Onder meer draadloze IP-camera’s van bedrijven als GoAhead, D-Link, TP-Link, AVTECH, NETGEAR, MikroTik, Linksys en Synology maken onderdeel uit van het botnet. Hiervoor waarschuwt Check Point Software Technologies. Het beveiligingsbedrijf waarschuwt dat dit nieuwe botnet ve1