Microsoft brengt XP-update uit om ernstig lek in Internet Explorer te dichten

hacker

Microsoft heeft het ernstige beveiligingslek in Internet Explorer gedicht. Het Amerikaanse IT-bedrijf ook een update uit voor Windows XP, waarmee de kwetsbaarheid ook op dit verouderde besturingssysteem wordt gedicht.

Het is opvallend dat Microsoft ook voor Windows XP een update heeft uitgebracht, aangezien het besturingssysteem sinds 8 april 2014 niet meer wordt ondersteund. Het bedrijf brengt officieel dan ook geen nieuwe updates meer uit voor Windows XP. Microsoft stelt echter dat deze specifieke kwetsbaarheid dusdanig ernstig is dat een uitzondering wordt gemaakt.

Systemen volledig overnemen

De kwetsbaarheid is aanwezig in Internet Explorer 6 t/m 11. Het beveiligingsgat stelt hackers in staat via de webbrowser machines van gebruikers te infecteren met malware en deze uiteindelijk volledig over te nemen. Een hacker kan bijvoorbeeld een website opzetten waar malware wordt aangeboden en vervolgens proberen slachtoffer met een truc naar deze website te lokken. Zodra het doelwit de website via Internet Explorer bezoekt is zijn of haar systeem besmet met de malware. De hacker kan vervolgens ongehinderd zijn gang gaan op de machine.

De update wordt automatisch geïnstalleerd voor gebruikers die de automatische update-feature van Windows hebben ingeschakeld. Gebruikers die deze functie uit hebben gezet moeten de update handmatig installeren.

 
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames