Marktplaats lekt persoonsgegevens van derden aan journalist

privacy

Marktplaats is flink de fout in gegaan met het aanleveren van persoonlijke gegevens van een gebruiker. Journalist Douwe Schmidt vroeg Marktplaats op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens om een overzicht van de informatie die Marktplaats over hem had verzameld. Schmidt kreeg echter niet alleen informatie over zichzelf toegezonden, maar ook informatie van alle adverteerders waarmee hij in aanraking is geweest.

Schmidt ontving een bestand met een overzicht van twee jaar aan interacties tussen hem en andere gebruikers op de website. Alle biedingen, ongeacht of deze tot een koop hebben geleid, uit de afgelopen twee jaar zijn in het overzicht opgenomen. Het overzicht bevat echter ook allerlei persoonlijke informatie van mensen die de advertenties hebben gepleegd waarop Schmidt van De Correspondent heeft gereageerd.

32 Marktplaats-gebruikers

Het gaat hierbij onder andere om IP-adressen, telefoonnummers, woonplaatsen en e-mailadressen. De lijst bevat persoonlijke gegevens van in totaal 32 Marktplaats-gebruikers. Schmidt benadrukt dat Marktplaats hiermee zijn eigen privacyvoorwaarden schendt. Gebruikers moeten akkoord gaan met dit beleid, waarin staat dat Marktplaats persoonsgegevens niet bekend zal maken aan derden zonder de uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker. Dit is dus toch gebeurd.

Frederik Zuiderveen Borgesius van het Institute for Information Law (IViR) stelt dat Marktplaats mogelijk ook de Wet Bescherming Persoonsgegevens overtreedt. Deze wet bepaalt dat bedrijven een duidelijk document moeten opstellen waarin zij aangeven wat zij met de gegevens van klanten doen. Het document moet onder andere uitleggen waarvoor informatie wordt verzameld. Het is niet toegestaan verzamelde informatie vervolgens voor een ander doeleinden te gebruiken. Marktplaats heeft dit door de informatie aan Schmidt door te spelen echter wel gedaan.

Reactie Marktplaats

Marktplaats laat in een reactie aan Schmidt weten dat het om een fout gaat en het niet de bedoeling was dat de journalist deze gegevens in handen zou krijgen. Het online handelsplatform spreekt van een incident.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatieoplossingen, maakt bekend dat Ergon heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kan een selecte groep medewerkers die met persoonsgevoelige informatie van werkzoekenden werkt, op een veilig manier gegevens mailen naar de betrokken instanties.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1