Ransomware neemt bestanden op SD-kaart van Android-smartphones in gijzeling

euros

Nieuwe Android-ransomware neemt bestanden die op de SD-kaart van smartphones staan in gijzeling en eist losgeld. De bestanden worden door de ransomware versleuteld, waarna slachtoffers 16 euro losgeld moeten betalen. De ransomware is op ondergrondse marktplaatsen te koop.

De malware is ontdekt door het anti-virusbedrijf ESET. Beveiligingsonderzoeker Kafeine van het blog 'Malware don't need coffee' heeft de ransomware vervolgens aangetroffen op een ondergrondse marktplaats, waar voor de kwaadaardige software werd geadverteerd. Het zou gaan om software die exclusief verkocht wordt. De ontwikkelaar stelt slechts drie exemplaren van de ransomware te zullen verkopen. Hij vraagt 5.000 dollar per exemplaar.

De ransomware heeft de naam 'Simplocker' gekregen en richt zich uitsluitend op Android-apparaten. Zodra een smartphone is versleuteld gaat de software op zoek naar bestanden met de extensies jpeg, jpg, png, bmp, gif, pdf, doc, docx, txt, avi, mkv, 3gp en mp4. Indien deze bestanden worden aangetroffen gaat de ransomware over tot versleuteling. De cybercriminelen achter Simplocker eisen vervolgens losgeld voordat de gebruiker de bestanden weer kan ontsleutelen.

 
Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.