Nederland en Duitsland houden gezamenlijk cyber security oefening

hacker2

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en CERT-Bund (onderdeel van het Bundesamt fur Sicherheit in der Informationstechnik, BSI)) hebben begin deze week een gezamenlijk cyber security oefening gehouden. Door de oefening willen de organisaties elkaars werkwijze beter leren kennen.

De organisaties kunnen door elkaars werkwijze beter te kennen goed op elkaar inspelen als een groter incident wordt aangepakt. Zo is er informatie uitgewisseld over de wijze van communiceren richting zowel de ambtelijke als politieke top. Daarnaast is veel gesproken over de wijze waarop moet worden omgegaan met incidenten die optreden bij bedrijven die in meerdere landen werkzaam zijn.

Grensoverschrijdende gevolgen

Twee incident scenario's werden tijdens de oefening besproken, die de (mogelijke) grensoverschrijdende gevolgen van cyber-aanvallen op de ICT-infrastructuur zichtbaar maken. Ook de verschillende procedures op gebied van crisismanagement naast elkaar gelegd en besproken.

Het NCSC stelt dat dit soort grensoverschrijdende oefeningen van belang zijn aangezien cyberincidenten zich niet aan landsgrenzen houden. Internationale samenwerking is dan ook noodzakelijk. Het NCSC werkt over de hele wereld intensief samen in het internationale netwerk van Computer Emergency Response Teams (CERTs) en andere bestrijders van cybercrime.

CSIRTs

Daarnaast maakt de overheidsdienst deel uit van het internationale netwerk van Computer Security en Incident Response Teams (CSIRTs). Deze teams hebben wereldwijd intensief contact. De belangrijkste organisaties zijn het Forum of Incident Response and Security Teams (FIRST), de European Government CERTs (EGC) en het International Watch and Warning Network (IWWN). Oefeningen zoals de oefening in Den Haag helpen procedures en systemen voor informatieuitwisseling en communicatie te testen.