NSA-spionage reden voor Duitse overheid om contract met Verizon op te zeggen

De onthullingen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA heeft de Amerikaanse telecomprovider Verizon een grote opdracht gekost. De Duitse overheid maakt bekend het contract met Verizon te verbreken wegens de werkwijze van de NSA.

Dit heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt. In Duitsland is veel onrust ontstaan over de praktijken van de NSA. Zo zou de geheime dienst volgens documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben afgeluisterd. De Duitse overheid heeft hierop een garantie van de Verenigde Staten (VS) gevraagd dat de NSA geen cyberspionage meer zou uitvoeren binnen de Duitse landsgrenzen. De VS wilde deze garantie echter niet geven. Ook wilde Merkel inzage in de afgeluisterde gesprekken. De VS wilde ook aan dit verzoek geen gehoor geven.

Als reactie hierop besloot Duitsland de IT-systemen van de Duitse overheid onder de loep te nemen. Dit heeft er nu dus toe geleid dat de Duitse overheid het contract met het Amerikaanse Verizon opzegt. In een verklaring wijst het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken op de relatie tussen bedrijven en de NSA. Dit zou voor het land reden zijn zeer kritisch te kijken naar IT-bedrijven waarmee de Duitse overheid in zee gaat. Het contract van Verizon wordt hoogstwaarschijnlijk overgenomen door Deutsche Telekom.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1