Amerikanen arresteren Rus voor hacken van point of sale-systemen

hacker

De Amerikaanse Secret Service heeft een Rus gearresteerd voor het hacken van point of sale-systemen van Amerikaanse winkelketens. Roman Valerevich Seleznev zou dergelijke aanvallen tussen oktober 2009 en februari 2011 hebben gepleegd.

Seleznev wordt verdacht van het hacken van point of sale-systemen in de Verenigde Staten en het runnen van zowel servers als ondergrondse fora om de diefstal en verkoop van creditcardgegevens mogelijk te maken. Seleznev is in het ondergrondse circuit bekend onder de naam bijnaam 'Track2'. Het is onduidelijk bij welke winkelketens de hacker heeft ingebroken.

Duidelijke boodschap

"Deze belangrijke arrestatie heeft een duidelijke boodschap: ondanks de toenemende grenzeloosheid van georganiseerde misdaad zal de lange arm van de wet - en deze afdeling - geavanceerde criminele organisaties blijven ontregelen en ontmantelen", zegt Jeh Johnson, staatssecretaris van Homeland Security. "De arrestatie reflecteert de grote inzet van de Amerikaanse Secret Service, onze partners bij andere diensten en internationale partners. We moeten blijven samenwerken met autoriteiten om deze continu evoluerende bedreiging aan te pakken."

"Cybercriminelen moeten zich realiseren dat zij zich niet kunnen verschuilen achter hun toetsenbord. Wij zullen hen opsporen en terechtstellen", zegt de Amerikaanse aanklager Jenny A. Durkan. "Ik wil de Amerikaanse Secret Service bedanken voor hun onderzoek naar deze zaak en het overhandigen van de verdachten. Daarnaast wil ik ook de Seattle Electronic Crimes Task Force, de politie van Seattle, de afdeling internationale zaken van het ministerie van Justitie en de Amerikaanse openbaar aanklagen in Guam bedanken voor hun inzet."

 
Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.