Secret Service en US-CERT: 'Kijk uit voor malware op kassasystemen'

hacker3

Regelmatig zijn cyberaanvallen in het nieuws waarbij malware is aangebracht op Point-of-Sale-systemen (PoS-systemen), de kassasystemen waar klanten in winkels afrekenen. Onlangs was het bijvoorbeeld raak bij het Amerikaanse koeriersbedrijf UPS, waar systemen binnen 51 vestigingen besmet bleken te zijn. Dit soort

malware zou bij een groot aantal bedrijven op kassasystemen aanwezig zijn, zonder dat de bedrijven dit zelf door hebben.

Hiervoor waarschuwen het Amerikaanse Computer Emergency Readiness Team (US-CERT) , het Department of Homeland Security en de Amerikaanse Secret Service. Naar schatting zijn de PoS-systemen van ruim 1.000 bedrijven door malware getroffen. Het gaat om de 'Backoff'-malware, die gebruik maakt van remote desktop-protocollen om zijn makers op afstand toegang te geven tot de kassasystemen.

Remote desktop-software

Remote desktop-software is vaak standaard op machines aanwezig. De software is bedoeld om een computer of server op afstand te beheren, wat een legitiem doeleinde is. Cybercriminelen kunnen de software echter misbruiken om de controle over systemen over te nemen en allerlei informatie van servers te stelen. De aanvallers zouden brute force-aanvallen inzetten om de wachtwoorden van deze remote desktop-software te kraken.

De Backoff-malware is moeilijk te detecteren door virusscanners en wordt hierdoor nauwelijks door bedrijven opgemerkt. Een groot aantal netwerken van bedrijven zouden echter inmiddels slachtoffer zijn geworden van Backoff. US-CERT en de Secret Service adviseren bedrijven daarom een uitgebreide controle uit te voeren op de aanwezigheid van Backoff. Indien de malware wordt aangetroffen zouden bedrijven contact op moeten nemen met de Secret Service.

https://www.us-cert.gov/ncas/current-activity/2014/08/22/Backoff-Point-Sale-Malware-Campaign

https://www.documentcloud.org/documents/1279345-secret-service-malware-announcement.html

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames