Opstelten: 'Nederland moet bij de aanpak van cybercrime een leidende rol spelen'

ivo-opstelten-2014

Nederland moet bij de aanpak van cybercrime een leidende rol gaan spelen. Op dit gebied is veel werk aan de winkel. Zo moet een Europese richtlijn worden opgezet voor het beveiligen van netwerken en informatie. Ook moeten politie en het openbaar ministerie moeten voor digitale opsporingen ruimere bevoegdheden krijgen. Dit heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bekend gemaakt.

Nederland is van 1 januari tot 30 juni 2016 voorzitter van de Europese Unie. Tijdens de voorbereiding op dit voorzitterschap wil het kabinet veel aandacht besteden aan cybersecurity. Dit moet uiteindelijke leiden tot een Europese cyberstrategie.

Ruimere bevoegdheden

De ruimere bevoegdheden waar Opstelten over spreekt hebben te maken met voorstellen die Opstelten eerder samen met collega Fred Teeven deed. Opstelten wil onder andere hackers kunnen terughacken, websites uit de lucht kunnen halen en verdachten kunnen dwingen versleutelde bestanden te ontsleutelen. Daarnaast zou ook het verspreiden van gestolen data strafbaar moeten worden gesteld. Opstelten gaat er dus vanuit dat één van deze voorstellen op korte termijn wordt aangenomen. Om welke het precies gaat is echter onduidelijk.

Ook wil Opstelten de samenwerking met het bedrijfsleven verbeteren om digitale dreigingen beter te kunnen detecteren. "Op het terrein van cybersecurity staat er in 2015 veel te gebeuren. Verdere samenwerking met private vitale organisaties, om de detectiecapaciteit voor digitale dreigingen te verbeteren. Meer uitwisseling van zowel kennis als expertise en vergroten van de ICT-weerbaarheid van organisaties. Dit laatste gebeurt aan de hand van de Nationale Cyber Security Strategie. Ook zullen overheid, bedrijfsleven en wetenschap gezamenlijk een cybersecurityplatform lanceren", schrijft Opstelten.

Meer onderzoeken

"Intensivering van de bestrijding van cybercrime leidt tot een forse toename van het aantal onderzoeken, van 200 in 2015 naar 360 in 2018. Daarvoor zal ook de samenwerking met de banken een impuls krijgen. Naar verwachting treden volgend jaar ruimere bevoegdheden voor politie en openbaar ministerie in werking om computercriminaliteit beter te kunnen opsporen", aldus de minister van Veiligheid en Justitie.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.