Gaan u en uw identiteit wel eens op reis?

Maarten_Prins_blog_photo

Ik vraag me af hoeveel mensen zijn of haar laptop meenemen op vakantie? Gedurende mijn vakantie zag ik enorm veel mensen met een laptop rondlopen op de diverse vliegvelden om nog maar te zwijgen over reizigers die smartphones, tablets, phablets, e.d. meeslepen. 

De laptops en andere devices moeten uit de handbagage op het vliegveld en gaan dan apart door de scanner bij de douane. Ja, de douane/marechaussee kan en mag je laptop op illegale inhoud controleren. Ze kunnen en mogen ook je smartphone, tablet en alle andere elektronica controleren. Dat gebeurt echter zelden tot nooit. Verschillende wetgeving in diverse landen maakt het vrijwel onmogelijk te bepalen of een film of mp3 illegaal is of niet en het kost de controleurs veel tijd.

Dat is wellicht een geruststelling …

Natuurlijk hebben wij alleen legale informatie op onze devices, toch?

Daarbij wanneer ze vragen om de laptop even open te doen gaat dat toch lastig wanneer je een hand nodig hebt om je broek omhoog te houden aangezien de broekriem ook vaak overhandigd moet worden.

Stel: je gaat reizen naar een verre bestemming met een, ongeveer 20 kilogram wegende, rugzak of koffer vol rariteiten en praktische benodigdheden.

Dan lijkt het mij niet onoverkomelijk dat je een weblog of online reisverslag bijhoudt voor jezelf en het thuisfront. Iedereen moet tegenwoordig weten waar je je bevindt en wat je meemaakt, toch?

Je selecteert je eigen voorkeur aan muziek op je afspeelapparaat en loopt op het ritme van Kate Bush door de bloedhete en vochtige jungle of je sjokt de berg op onder begeleiding van een nummer van Marvin Gaye “Ain’t no mountain high enough”. Heb je je muziekvoorkeur even niet voorhanden dan download je die toch even vanaf een website (legaal natuurlijk). Wegdromend op de muziek dreig je de weg kwijt te raken en raadpleeg je online routekaarten en of andere navigatiemogelijkheden om het uiteindelijke doel te bereiken. Wat is er eigenlijk te doen in de buurt en waar kan ik overnachten? Ook dat halen wij uit digitale reisgidsen, online reisverslagen en van reisorganisatiewebsites/apps. Want wie loopt er nog met joekels van ongelukkig opgevouwen vellen papier te klooien.

De foto’s die je onderweg maakt, moeten vanaf je digitale camera naar je smartphone of naar je laptop voor een prachtig online fotoboek of voor op je blogpagina. Wat gebeurt er thuis en in de rest van de wereld? Ah, een online krant in de eigen taal is snel geraadpleegd. Nederlanders die wij zijn vragen zich altijd af wat voor weer het wordt, ook daar zijn genoeg apps en/of websites die daar antwoord op denken te hebben. Na dit belachelijk actieve programma is het tijd om even te ‘chillen’ aan een verfrissend zwembad of aan de spierwitte stranden en knalblauwe water van dat paradijselijke eiland in de volle brandende zon. Dat vraagt allereerst om een transportmiddel (taxi, vliegtuig, trein, et cetera). Even online de tijdschema’s bekijken en de tickets boeken en betalen middels internetbankieren. ‘s Avonds even rustig op de hotelkamer de brandende huid rust geven na een koude douche en een after sun behandeling, liggend op een boxspring terwijl je je favoriete serie bekijkt nadat je deze legaal gedownload hebt natuurlijk. Nog even checken wat je vrienden doen op social media en met de laatste glimlach van de dag in een diepe slaap vallen.

Vakantiekriebels, wie heeft ze niet.

Ongeacht de vakantielocatie(s) zijn wij steeds meer verbonden met het net en hiermee met onze eigen meegebrachte devices (Bring Your Own Device - BYOD). Het is een keuze. Zo ook de mate waarin je je eigen privacy blootgeeft.

Hoe veilig is het online betalingsproces? Moet ik limieten instellen m.b.t. opnamehoeveelheden? Kan men inbreken op mijn bankrekening(en) en mij zo geld afhandig maken? Weet straks iedereen wat mijn muziekvoorkeur is en kan een commerciële partij mij dan (ogenschijnlijk) aanbiedingen sturen waarna ik moet inloggen om ze in te zien? Kan men mij volgen (GPS) zodat ze weten dat mijn huis waarschijnlijk verlaten is en mijn auto wel erg lang op dezelfde plek blijft omdat het onkruid onder mijn vehikel woekert? Kan ik gedurende mijn downloadacties kwaadaardige software binnenhalen zodat cybercriminelen mijn hele hebben en houwen kunnen verspreiden of verkopen aan belanghebbenden?

Internetcafé’s zijn vaak ook niet waterdicht. Hoe is het bijvoorbeeld met de beveiliging gesteld van deze internetcafés en hoe is de gesteldheid van de openbare wifi op het terras waar ik mijn koffie nuttig? Worden de credentials van de wifi wel regelmatig aangepast? Kan ik in het hotel inloggen met de gegevens van het hotel en met een kamernummer als wachtwoord. Wat als ik inlog met het kamernummer naast mij?

Cybercrime is een groeiend probleem zowel privé als zakelijk. De totale maatschappelijke schade door cybercrime bedraagt jaarlijks zo’n 10 miljard euro. De experts geven aan dat een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de eindgebruikers ligt. Deels ben ik het daar mee eens, gezond verstand moet men altijd gebruiken. Domweg je woning verlaten zonder dat de deur vergrendeld is, vraagt in risicovolle gebieden om narigheid. Echter weten lang niet alle eindgebruikers hoe een stuk software in elkaar steekt. Hier moet een fabrikant van beveiligingssoftware en –hardware een handje bij helpen door de producten goed en gebruiksvriendelijk te ontwikkelen.

Laten wij nu niet paranoia worden en weer in hiëroglyfen gaan schrijven, maar probeer te begrijpen waar je mee bezig bent en wat er met de gedeelde informatie voor schade aangericht kan worden.

Een pas op de plaats en bewustwording is één. Goede beveiliging op alle devices is stap twee. Laat u goed voorlichten door uw leverancier net zo lang u de risico’s en voorzorgmaatregelen begrijpt. Schrijf af en toe een ansichtkaart of een brief om zelf te beseffen dat er meerdere methoden bestaan om te socializen. Wellicht ouderwets doch veiliger.

Ik wens u veilige en begripvolle belevingen.

Maarten Prins, Marketing Communication Manager Benelux Norman