CBP legt Google dwangsom op voor schenden Wet bescherming persoonsgegevens

Privacy

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dreigt Google een dwangsom op te leggen die kan oplopen tot 15 miljoen euro. Het CBP wil het Amerikaanse IT-bedrijf met dit dreigement dwingen zijn privacyvoorwaarden aan te passen, aangezien deze in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Google introduceerde de huidige versie van zijn privacyvoorwaarden in 2012.

Uit eerder gepubliceerd onderzoek van het CBP blijkt dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert, onder meer voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Het gaat daarbij niet alleen om mensen die zijn ingelogd op een Google-account, maar ook om mensen die de zoekmachine gebruiken of mensen die een website bezoeken waarop cookies van Google worden geplaatst en gelezen.

Data combineren tot één profiel

Google zou onder andere zoekopdrachten, locatiedata, bekeken video’s en e-mails kunnen combineren tot één profiel, terwijl de diensten van het bedrijf hele andere doelen dienen. Google vraagt gebruikers daarnaast niet om toestemming en informeert hen niet over de wijze waarop data over hen wordt verzameld. Hierdoor overtreedt het Amerikaanse IT-bedrijf de Wbp.

“Google vangt ons in een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder ons dat te vertellen en zonder daarvoor onze toestemming te vragen. Dit loopt al sinds 2012 en wij hopen dat ons geduld niet langer op de proef gesteld zal worden”, aldus voorzitter Jacob Kohnstamm.

Eisen van het CBP

Het CBP eist daarom dat Google:

  • Ondubbelzinnige toestemming vraagt aan de gebruikers voor het combineren van persoonsgegevens uit de verschillende Googlediensten. Dit kan bijvoorbeeld via een duidelijk toestemmingsscherm. Ondubbelzinnige toestemming kan niet worden verkregen door informatie hierover in de algemene (privacy)voorwaarden.
  • De informatie in het privacybeleid verder aanpast zodat mensen helder en consistent worden geïnformeerd over welke persoonsgegevens door de verschillende diensten van Google worden gebruikt.
  • Duidelijke informatie verstrekt over het feit dat YouTube onderdeel is van Google. Google lijkt op dit punt inmiddels maatregelen te hebben genomen.

Google krijgt tot eind februari 2015 de tijd om de bovenstaande maatregelen in te voeren en de overtreding van de wet te beëindigen. Na deze periode controleert het CBP of Google aan alle eisen heeft voldoen. Om haar eisen kracht bij te zetten dreigt het CBP Google dus een dwangsom op te leggen indien de overtredingen niet worden opgelost.

2 Responses to CBP legt Google dwangsom op voor schenden Wet bescherming persoonsgegevens

  1. […] Autoriteit Persoonsgegevens concludeerde eind 2014 dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert, onder andere voor het tonen van […]

  2. Google wijzigt privacybeleid onder druk van CBP

    10 juli 2015
    Nieuws

    Google heeft haar privacybeleid gewijzigd nadat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft gedreigd met dwangsommen. Het bedrijf belooft onder andere voortaan nieuwe gebruikers die een Google account aanmaken toestemming te vragen om hun persoonsgegevens te mogen combineren.
    Het CBP constateerde eerder dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert, onder meer voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Dit gebeurde zonder dat Google internetgebruikers hierover vooraf goed informeerde of toestemming voor vroeg. Het CBP stelt dat Google met deze werkwijze de Nederlandse wetgeving overtreedt. Om het bedrijf te dwingen de wetsovertredingen te beëindigen dreigde het CBP Google een dwangsom van maximaal 5 miljoen euro op te leggen.
    Zoekopdrachten en cookies
    Niet alleen mensen die zijn ingelogd op een Google account worden door het bedrijf gevolgd, maar ook mensen die de zoekmachine gebruiken of een website bezoeken waarop cookies van Google zijn geplaatst. Het bedrijf combineert vervolgens bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, bekeken video’s en e-mails kunnen met elkaar, terwijl dat bovendien diensten en gegevens zijn die heel verschillende doelen dienen.
    Naar aanleiding van de bevindingen heeft het CBP Google een dwangsom opgelegd die kan oplopen tot 15 miljoen euro. Dit heeft er volgens de privacywaakhond toegeleid dat Google zijn privacybeleid nu heeft aangepast. Google vraagt nieuwe gebruikers die een account aanmaken voortaan toestemming om hun persoonsgegevens te mogen combineren. Daarnaast maakt het bedrijf beter duidelijk dat YouTube een dienst van Google is. Daarnaast is Google een privacycampagne gestart.
    Dwangsom
    Het CBP gaat controleren of Google de aangekondigde maatregelen adequaat uitvoert en of daarmee alle overtredingen heeft opgelost. In een door Google gestarte bezwaarprocedure is het termijn dat Google krijgt om ondubbelzinnige toestemming te vragen aan al zijn gebruikers verlengd tot eind december. Als Google niet op adequate wijze toestemming krijgt, dan riskeert het bedrijf alsnog een dwangsom van maximaal 5 miljoen euro.
    jQuery(document).load(function(){ stLight.options({publisher:”}); });emailprintvar dd_offset_from_content = 40;var dd_top_offset_from_content = 0;var dd_override_start_anchor_id = “”;var dd_override_top_offset = “”;Meer weten over dit onderwerp:8 juli 2015 Amerikaanse consumentenbond: ‘Google moet vergeetrecht ook in VS toepassen’15 december 2014 CBP legt Google dwangsom op voor schenden Wet bescherming persoonsgegevens15 juni 2015 Franse privacywaakhond eist dat Google vergeetrecht wereldwijd toepast30 mei 2014 Google gaat zoekresultaten over Europeanen op verzoek verwijderen22 september 2014 Google hoeft gegevens van veroordeelde crimineel niet te verwijderen17 juli 2014 Website verzamelt zoekresultaten die Google juist onzichtbaar maakt

    College bescherming persoonsgegevens, cookies, gepersonaliseerde advertenties, Google, privacy, zoekmachine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *