VS neemt sancties tegen Noord-Korea na Sony-hack; Noord-Korea reageert furieus

hacker

De Verenigde Staten (VS) is ervan overtuigd dat Noord-Korea achter de cyberaanval op Sony Pictures ziet. De Amerikanen hebben sancties aangekondigd tegen het land. Noord-Korea is furieus.

De VS kondigde afgelopen vrijdag aan sancties te nemen tegen 10 Noord-Koreaanse overheidsfunctionarissen en drie overheidsdiensten, waaronder de Noord-Koreaanse inlichtingendienst. Het is de eerste keer dat de Amerikanen dergelijke maatregelen nemen na een cyberaanval. President Barack Obama kondigde ook aan te overwegen Noord-Korea opnieuw op de lijst te zetten met sponsoren van terrorisme.

Furieus

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat het land ook maar iets te maken heeft met de cyberaanval op de Amerikaanse studio. Het land is dan ook furieus over de sancties die de VS heeft aangekondigd. Wel heeft het land overigens laten weten niet rouwig te zijn om de cyberaanval. Noord-Korea ziet The Interview als een ‘terroristische daad’ en noemt het hacken van Sony Pictures dan ook een ‘rechtmatige daad’.

KCNA, het staatspersbureau van Noord-Korea, meldt dat de sancties een averechts effect zullen hebben en de toch al slechte verhoudingen tussen de twee landen alleen maar verder zullen verslechteren. Het persbureau stelt dat de sancties ertoe zullen leiden dat de wil en inzet van Noord-Korea om de soevereiniteit van hun land te verdedigen.

Cyberaanval op Sony Pictures

Hackers sloegen eind vorig jaar toe bij Sony Pictures en braken in op servers van het bedrijf. Allerlei gevoelige informatie werd gestolen, waaronder interne e-mails van bestuursleden, persoonlijke gegevens over (ex-)medewerkers van het bedrijf en ook een aantal nog niet vrijgegeven films.

De hackersgroep dreigde daarnaast bioscoopketens te zullen aanvallen die de film The Interview, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong un, zouden vertonen. Verschillende bioscoopketens kondigde hierop aan de film niet te zullen uitzenden, waarna Sony Pictures in eerste instantie besloot de film in zijn geheel te schrappen. Hier is de filmstudio inmiddels op teruggekomen. In de Verenigde Staten kan de film inmiddels via onder andere YouTube worden bekeken.