Nieuwe NEN NPR 5313 normering dwingt tot datacenter beveiliging op lager niveau

Datacenter fabrikant Minkels heeft in 2014 een enorme toename geconstateerd in de vraag naar beveiligingsoplossingen binnen datacenters, zowel in de Nederlandse thuismarkt als Europa-breed. Volgens Minkels is dit te verklaren door het soort klanten dat in toenemende mate IT-infrastructuren onderbrengt bij carrier-neutrale datacenters, maar ook door nieuwe wet- en regelgeving op zowel Nederlands als Europees niveau.

“Vooral overheidsorganisaties en financials stellen op dit moment steeds hogere eisen aan de beveiliging van hun IT- infrastructuren”, aldus Vincent Liebe, marketing manager van Minkels

Bij de gevraagde security oplossingen gaat het niet alleen om cilindersloten op de racks, maar bijvoorbeeld ook om elektronische beveiliging met passystemen. En om intelligente systemen met RFID-technologie voor het autoriseren, registreren en loggen van handelingen, zodat een gebruiker achteraf kan controleren wie op welk moment bij een specifiek rack is geweest. Er is ook veel vraag naar beveiligingssensoren (om te checken of zijpanelen worden weggenomen), zijpaneelvergrendeling van binnen af, deurcontacten (om te controleren of een deur dicht is) en noodstroomvoeding voor sloten.

“De groeiende belangstelling voor security oplossingen op rackniveau is voor een belangrijk deel te verklaren door het soort klanten dat nu hun IT-infrastructuur bij carrier-neutrale datacenters onderbrengt”, zegt Vincent Liebe, Marketing Manager van Minkels. “Vooral overheidsorganisaties en financials, organisaties dus met hoge eisen ten aanzien van beveiliging, nemen nu massaal de beslissing om hun infrastructuren extern in carrier-neutrale datacenters te huisvesten.”

Security eisen en risk assessment 

Een andere ontwikkeling die volgens Minkels bijdraagt aan de vraaggroei op het gebied van security oplossingen, is de recent vastgestelde Nederlandse Praktijk Richtlijn Computerruimtes en Datacenters (NPR 5313). Deze nieuwe normering - waar datacenter beveiliging en een zogenoemd schillenmodel voor beveiliging een belangrijk onderdeel van is - zal binnenkort tevens de basis vormen voor de nieuwe richtlijn NEN EN50600, de nieuwe Europese standaard voor inrichting van datacenters en computerruimtes.

“Op rackniveau praat je over een ander soort beveiliging als bij de toegang tot een datacenter”, aldus Niek van der Pas, datacenter normering expert Minkels

Niek van der Pas, Strategic Product Designer Data Centres bij Minkels, is als lid van de NEN-commisssie medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van de Nederlandse Praktijk Richtlijn Computerruimtes en Datacenters (NPR 5313). “Beveiliging heeft veel aandacht gekregen in de nieuwe NPR 5313 normering”, zegt datacenternormering expert Van der Pas. “In de nieuwe standaard zijn fysieke security eisen opgenomen en bijvoorbeeld ook een risk assessment. Dit biedt de garantie dat het beveiligingsniveau van een datacenter aansluit bij het businessmodel van de gebruikers en dat de dataveiligheid tot op het laagst gewenste niveau is gegarandeerd, op het niveau van aisle containment en racks.”

Modulaire beveiligingsoplossingen

Minkels is de ontwikkeling van de nieuwe standaarden een stap voor geweest en heeft begin 2013 zijn Next Generation Cold Corridor op de markt gebracht, een ‘aisle containment’ oplossing met verschillende optionele modules waaronder ook een module met uitgebreide functionaliteit voor toegang en beveiliging. Een modulair en dus flexibel uit te breiden en te wijzigen beveiligingsoplossing, op een lager beveiligingsniveau in het datacenter zoals vastgelegd in de nieuwe NEN NPR 5313 normering.

Het oorspronkelijke Cold Corridor aisle containment concept werd door Minkels - als eerste fabrikant in Europa - overigens al in 2006 commercieel op de markt bracht, tijdens de CeBIT in dat jaar. De Next Generation Cold Corridor is een flexibele aisle containment oplossing die dynamisch kan meebewegen met evoluerende gebruikersbehoeften en waar beveiliging dus ook een belangrijk rol in speelt.

De Minkels Free Standing Cold Corridor, een product dat Minkels in 2014 op de markt bracht, heeft eveneens de mogelijkheid om een beveiligingsmodule op aisle containment niveau toe te voegen. Dit ultramodulaire ontwerp is nog flexibeler dan de Next Generation Cold Corridor. Met enkel wandpanelen, dakpanelen en deuren, biedt de oplossing corporate en commerciële datacenters een kostenefficiënt ‘pay-as-you-grow’ model om luchtstroomoptimalisatie en dus energie-efficiëntie te creëren tegen lage opstartkosten (CAPEX). Op een later tijdstip kunnen alsnog beveiligingsmodules worden toegevoegd of aangepast.

De Minkels Free Standing Cold Corridor is een ultramodulair aisle containment ontwerp met enkel wandpanelen, dakpanelen en deuren, wat een flexibele ‘pay-as-you-grow’ oplossing biedt, inclusief een modulaire beveiligingsmodule om aan de nieuwe NEN NPR 5313 normering te kunnen voldoen

De toegang- en beveiligingsmodule die Minkels bij de twee Cold Corridor oplossingen aanbiedt, naast bijvoorbeeld keuzemodules zoals brandbeveiliging, airtightness en monitoring, geeft onder andere de mogelijkheid om een Cold Corridor af te sluiten middels automatische schuifdeuren, of door een mechanische zelfsluitmodule, al is een handmatige deurafsluiting ook nog steeds een optie - al dan niet synchroon. Dergelijke oplossingen kunnen gecombineerd worden met bijvoorbeeld een module voor een pincodesysteem of een kaartleessysteem.

Het schillenmodel

“In het schillenmodel binnen de nieuwe NEN NPR 5313 normering is vastgelegd dat de beveiliging in verschillende lagen - oftewel schillen - van het datacenter aan specifieke eisen moet voldoen”, zegt Van der Pas. “Op rackniveau praat je over een ander soort beveiliging als bij de buitenkant van het terrein of bij de toegang tot het gebouw. Op dat niveau moet je bijvoorbeeld denken aan het monitoren of iemand, en zo ja wie, toegang heeft gehad tot een rack. Ook wil je misschien voorkomen dat iemand een zijpaneel kan wegnemen om zich onopgemerkt toegang tot een rack te verschaffen.”

“Als datacenter fabrikant willen wij graag vooroplopen als het gaat om invulling van evoluerende klantbehoeften in het datacenter”, zegt marketing manager Vincent Liebe. “Beveiliging is daarin een belangrijk onderdeel. Ook in de toekomst zullen we onze oplossingen vroegtijdig op nieuwe marktontwikkelingen blijven afstemmen.”

Over Minkels

Minkels is een wereldwijde leverancier van hoogwaardige totaaloplossingen voor datacenter infrastructuur, onderdeel van de beursgenoteerde organisatie Legrand (aanwezig in 180 landen; 4,5 miljard euro omzet).

Kernprincipes: modulariteit en energie-efficiëntie

Productportfolio: datacenter racks (Varicon); datacenter koeling, waaronder DX-koeling voor kleine serverruimtes en Cold Corridor aisle containment oplossingen (VariCondition); datacenter stroomverdeling (VariconPower); datacenter monitoring (VariControl); en een breed assortiment aan datacenter accessoires.