Tweede Kamerleden doelwit van phishingcampagne

phishing2

Tweede Kamerleden zijn deze week doelwit geworden van een phishingcampagne. Enkele tientallen phishingmails gericht aan Tweede Kamerleden zouden zijn onderschept. De zaak wordt onderzocht door de politie.

De phishingmail leek op een interne e-mail waarin de ontvanger werd verzocht deel te nemen aan een onderzoek, waarvoor persoonlijke gegevens moesten worden achtergelaten. De e-mails werden onderschept door de beveiliging van de Tweede Kamer, die de politie heeft ingeschakeld.

Voorlopig onderzoek wijst uit dat het vermoedelijk gaat om phishingmails die zijn verzonden door een televisieprogramma. Om welk programma het zou gaan is niet bekend. De politie stelt dat voor zover nu bekend de mail door geen enkele ontvanger is beantwoord. De toegang tot de phishingsite is inmiddels vanaf het netwerk van de Tweede Kamer geblokkeerd.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.