Voorlopig geen besluit over eID

Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over eID, de opvolger van DigiD. Voorlopig worden geen definitieve beslissingen genomen over de nieuwe standaard voor online dienstverlening. Het kabinet wil eerst meer ervaring opdoen met het systeem.

Op dit moment is een pilot gaande met eID, dat op termijn DigiD moet gaan vervangen als authentificatiemiddel bij de overheid. Deze testen gingen begin deze week van start. Het systeem geeft burgers de mogelijkheid specifieke informatie over hun identiteit te overhandigen aan bepaalde spelers. Hierdoor zien bedrijven en organisaties uitsluitend de informatie die zij daadwerkelijk nodig hebben van klanten.

Als voorbeeld wordt in een Kamerbrief een online drankwinkel genoemd, die verplicht is de leeftijd van kopers te controleren. Door om een eID te vragen kunnen drankwinkels deze leeftijd met zekerheid vaststellen. De winkel krijgt in dit geval alleen de leeftijd van de klant te zien, terwijl alle andere gegevens zoals de naam en woonplaats van een klant afgeschermd blijven.