NCSC: ‘Hackers laten steeds vaker malware achter na defacements’

hacker

In toenemende mate wordt bij het defacen van websites malware achtergelaten met als doel bezoekers te besmetten. Beheerders moeten hier dan ook bij de afhandeling van en communicatie bij een defacement rekening mee houden.

Dit meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in de factsheet ‘Help! Mijn website is beklad’. Het NCSC zet in de factsheet een reeks maatregelen op een rijtje die beheerders kunnen nemen om defacement van hun website te voorkomen, zich hierop voor te bereiden of na een dergelijke aanval de website te herstellen:

Voorkomen:

  • Zorg dat uw webserver en CMS op een veilige manier zijn ingericht en installeer altijd de laatste beveiligingsupdates.
  • Maak waar mogelijk gebruik van 2-factor authenticatie voor toegang tot uw webserver en CMS.

Voorbereiden:

  • Maak regelmatig een back-up van uw site.
  • Stel een responsplan op, waarin u vastlegt wat te doen in geval van een defacement.

Herstellen:

  • Plaats een vervangende webpagina.
  • Communiceer intern en extern tijdig over het incident en de mogelijke gevolgen.
  • Stel de gecompromitteerde content veilig in verband met een strafrechtelijk onderzoek en doe aangifte bij de politie.
  • Richt uw website opnieuw in en controleer voorafgaand aan publicatie zorgvuldig de beveiligingsinstellingen.
  • Onderzoek waar u verbeteringen kunt aanbrengen in de inrichting of het beheer van de site of de incident respons en voer de onderkende verbeteringen door.

Daarnaast roept het NCSC webmasters op een responsible disclosure beleid op te stellen. Een dergelijk beleid stelt hackers die kwetsbaarheden in websites aantreffen de mogelijkheid problemen op een vertrouwelijke en veilige manier te melden, zonder dat zij bang hoeven te zijn voor juridische vervolging. Een responsible disclosure beleid stelt webmasters volgens het NCSC in staat kwetsbaarheden op te lossen voordat hier misbruik van wordt gemaakt.

Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames