Cisco verstuurt producten naar nepadressen om NSA-backdoors te voorkomen

backdoor

Bijna een jaar geleden werd bekend dat de NSA pakketjes van grote IT-leveranciers onderschept. Producten worden vervolgens in speciale werkplaatsen van backdoors voorzien en doorgestuurd naar klanten van de leveranciers. Klanten denken hierdoor een ongeschonden product uit de fabriek te ontvangen, terwijl zij in werkelijkheid een apparaat met backdoor krijgen aangeleverd. Cisco neemt daarom actief maatregelen om de NSA om de tuin te leiden en het moeilijker te maken haar klanten te traceren.

Dit meldt The Register. John Stewart, hoofd beveiliging bij Cisco, heeft op een conferentie in het Australische Melbourne bekend gemaakt dat Cisco pakketjes verstuurd naar valse adressen. Het gaat hierbij om adressen die in de praktijk niet bestaan of adressen waar niemand woont. De adressen worden in de meeste gevallen aangeleverd door klanten, die vervolgens een werknemer op locatie het pakketje in ontvangst laten nemen.

Interessante klanten zijn moeilijker te volgen

De maatregel is bedoeld om het voor de NSA moeilijker te maken producten te ontvangen. Zo staat de naam en het adres van de daadwerkelijke klant niet langer op een pakketje, waardoor de NSA moeilijker interessante klanten van Cisco kan volgen.

Niet alle klanten kiezen er overigens voor nepadressen te gebruiken. Andere klanten zouden zelf naar Cisco toerijden om producten in ontvangst te nemen. Ook deze maatregel is bedoeld om de NSA buiten de deur te houden.