Nederlandse Staat niet in beroep tegen uitspraak bewaarplicht telecomgegevens

hamer-rechter-rechtszaak

De Nederlandse Staat gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter waarin de bewaarplicht voor telecomgegevens van tafel wordt geveegd. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie werkt aan een nieuw wetsvoorstel dat de ongeldig verklaarde wet moet gaan vervangen.

De rechter oordeelde op 11 maart dat de Wet bewaarplicht telecomgegevens inbreuk maakt op het recht op bescherming van persoonsgegevens van burgers. De Staat had tot woensdag 8 april de tijd om in beroep te gaan. Nu deze beroepstermijn is verlopen kan het vonnis niet meer worden aangevochten en is deze definitief.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie werkt aan een wetsvoorstel voor een vervangende wet, die op korte termijn gepresenteerd moet worden. In dit wetsvoorstel zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de ongeldig verklaarde wet. Het voorstel stelt onder andere dat de rechter-commissaris altijd eerst toestemming moet geven voordat justitie data mag vorderen van een telecomaanbieder. Data die onder de nieuwe wet wordt opgeslagen zou alleen op Europees grondgebied mogen worden opgeslagen.

Lees ook
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Smishing is een lastig probleem; vervalste berichten zijn vaak niet te onderscheiden van echte updates en meldingen. Maar een oplossing hiervoor vinden is essentieel om het vertrouwen in mobiele communicatie te behouden."

Banken en telecomoperatoren lanceren digitale identiteit voor Belgen

Banken en telecomoperatoren lanceren digitale identiteit voor Belgen

Belgische banken en telecomoperatoren lanceren itsme. Deze digitale identiteit moet voor Belgen alle wachtwoorden op internet gaan vervangen, ongeacht het soort website waar wordt ingelogd. itsme is een samenwerking tussen vier grote banken en drie grote mobiele netwerkoperators in België, die hun krachten hebben gebundeld in Belgian Mobile ID. H1

Duitse rechter: 'Bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet'

Duitse rechter: 'Bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet'

Een bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet. Dit oordeelt een Duitse rechter in een rechtszaak aangespannen door de Duitse ISP SpaceNet. De nieuwe bewaarplicht had op 1 juli in Duitsland van kracht moeten worden. De wet verplicht ISP’s verkeersgegevens zoals metadata van gevoerde gesprekken op te slaan voor1