CBP kritisch over koppelen van gegevens over burgers

privacy

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil gegevens van burgers uit allerlei systemen aan elkaar koppelen voor allerlei doeleinden. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) waarschuwt dat dit wetsvoorstel in strijd lijkt te zijn met bestaande wetgeving.

Het plan van Van der Steur is bekend gemaakt in een nieuw wetsvoorstel, waarin de minister zijn plan uiteen zet om gegevens van burgers aan elkaar te koppelen. Deze week werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over het voorstel. Het CBP waarschuwt voor de impact en juridische haalbaarheid hiervan.

Opnemen in Wbp

Het CBP stelt dat de bepaling in het voorstel zou moeten worden opgenomen in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Daarnaast zou de wet een beperking zijn van de persoonlijke levenssfeer van burgers. Het CBP wijst erop dat dit alleen is toegestaan als de beperking noodzakelijk is, in verhouding staat tot het doel en dit doel niet op een minder ingrijpende manier bereikt kan worden.

Ook moet volgens de privacywaakhond duidelijk zijn waar data wordt opgeslagen, wanneer data verzameld wordt en voor welke periode deze wordt bewaard.