Meer oplichting via verkoopsites voor tweedehands spullen

hacker3

Oplichting via online websites voor tweedehands spullen komt steeds vaker voor. Marktplaats.nl herkent zich in deze trend en zet dagelijks 24 man in om frauduleuze advertenties op te sporen.

Dit zegt Jasper Teijsse, woordvoerder van Marktplaats.nl, tegenover het AD. De website is zeker niet de enige website voor tweedehands spullen waar fraude plaats vond. Afgelopen jaar waren 490.000 consumenten slachtoffer van oplichting op dit soort sites. Dit is 85.000 meer dan twee jaar geleden. Dit blijkt uit het Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op Marktplaats.nl worden iedere dag pakweg 350.000 advertenties geplaatst. 0,01% hiervan zou frauduleus zijn, wat neer komt op ongeveer 35 advertenties per dag. Teijsse geeft aan dat de aanpak van online fraude op online marktplaatsen beter is dan ooit, maar cybercriminelen tegelijkertijd steeds geraffineerder te werk gaan. Ondanks de inspanning van sites als Marktplaats.nl zou hierdoor oplichting op de sites blijven stijgen.

Lees ook
Proofpoint ziet toename van Pig Butchering-scam

Proofpoint ziet toename van Pig Butchering-scam

Onderzoekers van Proofpoint hebben nieuw onderzoek gepubliceerd over een vorm van cryptofraude die bekendstaat als "Pig Butchering". In het onderzoek maakt Proofpoint duidelijk welke stappen cybercriminelen nemen om slachtoffers enorme geldbedragen afhandig te maken met behulp van social engineering. De afgelopen drie maanden zijn de onderzoekers1

‘Klanten energieleveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude’

‘Klanten energieleveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude’

Ruim de helft van de Nederlandse energieleveranciers heeft DMARC, een cruciale tool tegen domeinspoofing, niet geïmplementeerd. Hierdoor lopen hun klanten een verhoogd risico op e-mailfraude. Dat blijkt uit onderzoek van cyberbeveiliger Mimecast. Ook hebben veel energieleveranciers DMARC wel geïmplementeerd, maar het niet op de juiste manier gecon1

KPN Security : Deel webshops voert niet-bestaande of niet-verdiende keurmerken

KPN Security : Deel webshops voert niet-bestaande of niet-verdiende keurmerken

Bijna 5 procent van de Nederlandse webshops vertoont verdachte kenmerken. Zo voert een deel van de webshops ten onrechte een keurmerk. Sommige webwinkels plaatsen zelfs een niet-bestaand keurmerk. Dat blijkt uit onderzoek van KPN Security onder Nederlandse webwinkels.