Directeur Europol: ‘Leg het gebruik van zware encryptie aan banden’

encryptie

Het gebruik van zware encryptie staat de aanpak van criminaliteit in de weg en zou dan ook aan banden moeten worden gelegd. Dit stelt Rob Wainwright, directeur van Europol.

Wainwright deed zijn uitspraak woensdag 13 mei in het actualiteitenprogramma EenVandaag. De directeur van Europol stelt dat encryptie voor de Europese opsporingsinstantie een fors probleem is, aangezien het misdadigers de mogelijkheid geeft anoniem te blijven en hun communicatie te verhullen.

Wetgeving aanpassen

Wetgeving moet volgens Wainwright worden aangepast om aan nieuwe technieken. Zo mogen normale telefoongesprekken wel worden afgeluisterd, maar gesprekken via internet niet. Wainwright stelt dat dit verschil zou moeten verdwijnen.

Daarnaast zou het alleen mogelijk zijn versleutelde bestanden te laten ontsleutelen indien verdachten hieraan meewerken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt aan de wet ‘computercriminaliteit III’, waar onder andere een decryptiebevel onderdeel van is. Dit bevel moet justitie de mogelijkheid geven verdachten te dwingen versleutelde data te ontsleutelen.

Lees ook
5 tips om klaar te zijn voor DORA en NIS2

5 tips om klaar te zijn voor DORA en NIS2

Willen organisaties klaar zijn voor de nieuwe Europese DORA- en NIS2-richtlijnen, dan is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Zowel operations en IT als de security teams zullen aardig wat werk moeten verzetten. Beide nieuwe initiatieven zijn in de eerste plaats een juridisch raamwerk, maar toch zijn het vooral IT en security die aan de bak1

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1