NSA-directeur: Encryptie is niet slecht, maar juist de toekomst’

encryptie

Encryptie is niet slecht, maar juist de toekomst. Autoriteiten zouden echter wel toegang moeten kunnen krijgen tot versleutelde communicatie. Dit zegt Mike Rogers, directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

“Je hoort mij niet zeggen dat encryptie slecht is. Encryptie is niet slecht, maar een fundamenteel onderdeel van de toekomst. Het zou belachelijk zijn anders te beweren”, zei Rogers volgens ZDNet op een cyberwarfare conferentie in Estland.

Veiligheid van landen

Rogers wil dat er een juridische raamwerk komt dat de veiligheid van burgers garandeert en tegelijkertijd de privacy van burgers beschermd. Dit raamwerk moet spelregels bieden waarmee opsporings- en handhavingsinstanties in bepaalde situaties toegang kunnen krijgen tot versleutelde verbindingen en data. Het gaat hierbij vooral om situaties waarbij informatie direct van invloed is op de veiligheid van landen. Rogers wijst op het vergelijkbare bestaande juridische raamwerk voor het aftappen van telefoonverkeer.

Rogers is ook van mening dat er internationale regelgeving moet komen voor het internet. Hierbij trekt de NSA-directeur de vergelijking met het zeerecht, dat eveneens is gebaseerd op internationale regels.

Lees ook
5 tips om klaar te zijn voor DORA en NIS2

5 tips om klaar te zijn voor DORA en NIS2

Willen organisaties klaar zijn voor de nieuwe Europese DORA- en NIS2-richtlijnen, dan is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Zowel operations en IT als de security teams zullen aardig wat werk moeten verzetten. Beide nieuwe initiatieven zijn in de eerste plaats een juridisch raamwerk, maar toch zijn het vooral IT en security die aan de bak1

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1