’97% van de mobiele malware is gericht op Android’

malware

97% van de mobiele malware is gericht het Android besturingssysteem. Met name het open karakter van het Android ecosysteem zou hier de reden van zijn. Google’s besturingssysteem is hierdoor minder goed beveiligd tegen malafide apps dan Apple’s tegenhanger iOS.

Dit stelt Pulse Secure, leverancier van beveiligingsoplossingen, is een nieuw rapport. In totaal zijn 2,5 miljoen mobiele apps in het onderzoek onderzocht. Van alle malware die hierbij werd ontdekt bleek mar liefst 97% gericht te zijn op het Android-besturingssysteem. In totaal doken afgelopen jaar 1.268 bekende malwaresoorten op. Dit is 464 stuks meer dan in 2013, en 1.030 stuks meer dan in 2012. De hoeveelheid malware voor Android neemt dan ook snel toe.

Ook voor iOS is malware beschikbaar

Ook voor iOS is er overigens malware beschikbaar. In totaal werden vier verschillende malwaresoorten ontdekt, die allen gericht zijn op gejailbreakte apparaten. Hierbij hebben gebruikers het besturingssysteem van hun iPhone of iPad gekraakt om beheerdersrechten te verkrijgen. Dit maakt het mogelijk meer aan iOS te wijzigen en meer soorten apps te installeren, maar maakt ook de weg vrij voor malware.

Pulse Secure wijst op de risico’s die de grote hoeveelheid malware voor Android oplevert voor bedrijven. Wie een Bring Your Own Device (BYOD) beleid wil instellen zou rekening moeten houden met het relatief grote aantal kwaadaardige applicaties voor Android. Mobiele beveiliging is volgens Pulse Secure dan ook noodzakelijk om veilig gebruik te kunnen maken van BYOD.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1