Nederlandse Orde van advocaten: ‘Plasterk gaat te ver met afluisterbeleid’

spionage

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties probeert met zijn nieuwe afluisterbeleid de wet te omzeilen. Dit stelt de Nederlandse Orde van advocaten. De orde slaat alarm over het spionagebeleid van de minister dat het mogelijk moet maken telefoongesprekken en e-mailverkeer op grotere schaal af te tappen. De minister gaat volgens de orde met zijn nieuwe beleid te ver.

“Terwijl de minister wordt teruggefloten door rechters dat hij over de randen van de wet gaat, kondigt hij plannen aan voor meer bevoegdheden voor geheime diensten. Dat is op z'n minst onlogisch. Je kunt niet zelf de wet overtreden omdat je boeven wil vangen,” zegt Bert Fibbe van de beroepsorganisatie voor advocaten tegenover het AD.

Wetsvoorstel

De Nederlandse Orde van advocaten reageert op het wetsvoorstel dat donderdag door Plasterk werd gepresenteerd. Plasterk wil geheime diensten meer bevoegdheden gaan geven om telefoongesprekken en e-mailverkeer af te tappen. Dit moet helpen in de strijd tegen terroristen. Hiervoor is overigens wel toestemming nodig van de minister, maar worden verzoeken niet vooraf getoetst door een rechter.

De orde wijst op de uitspraak van een rechter slechts één dag voor de presentatie van het wetsvoorstel, waarin de AIVD wordt teruggefloten en gesprekken tussen advocaten en clienten niet meer mag afluisteren. “Plasterk gaat te ver,” oordeelt Fibbe. “Niet alleen advocaten en hun cliënten, maar alle burgers dreigen slachtoffer te worden van dit beleid. Plasterk blijft nu alleen maar binnen de wet als de rechter hem in zijn hok duwt. Ik begrijp dat de diensten en justitie alles op alles moeten zetten om criminelen en terroristen op te sporen, maar dat moet wel binnen de kaders van wetten.”

Toetsing door rechter

De Nederlandse Orde van advocaten wil dat voortaan in alle spionageoperaties vooraf door een rechter wordt beoordeeld of er mag worden afgeluisterd. Op dit moment vindt deze toetsing pas achteraf plaats; een werkwijze die Plasterk ook in het nieuwe wetsvoorstel wil hanteren.

Meer over
Lees ook
Tweede Kamer uit zorgen over uitbesteden communicatiediensten aan buitenlandse partijen

Tweede Kamer uit zorgen over uitbesteden communicatiediensten aan buitenlandse partijen

De Tweede Kamer is bezorgd over het uitbesteden van cruciale communicatiediensten van de overheid aan buitenlandse providers. Kamerleden vrezen dat gevoelige overheidsdiensten hierdoor afgeluisterd kunnen worden door buitenlandse inlichtingendiensten. Meerdere Tweede Kamerleden uiten hun zorgen tegenover De Telegraaf. Het kabinet neemt nog dit ja1

NSA-medewerker officieel aangeklaagd voor datadiefstal bij NSA

NSA-medewerker officieel aangeklaagd voor datadiefstal bij NSA

Een voormalig medewerker van Booz Allen Hamilton is officieel aangeklaagd wegens datadiefstal. Bij de man werd eerder 50 terabyte aan geheime documenten die zouden zijn gestolen van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aangetroffen. Dit meldt CNN. De verdachte was net als klokkenluider Edward Snowden werkzaam voor consultancy firma Booz Allen Ha1

E-mailaccounts van ECB-directeur Draghi en Italiaanse premier Renzi gekraakt

E-mailaccounts van ECB-directeur Draghi en Italiaanse premier Renzi gekraakt

Een Italiaanse broer en zus zijn gearresteerd op verdenking van het hacken van e-mailaccounts van duizenden personen. Het tweetal zou onder andere hebben ingebroken op e-mailaccounts van de directeur van de Europese Bank Mario Draghi en de voormalig Italiaanse premier Matteo Renzi. Dit meldt onder andere persbureau Reuters. Het tweetal zou met beh1