Nederlanders vertrouwen overheid en telco’s niet met persoonlijke gegevens

privacy

Nederlanders hebben maar weinig vertrouwen in de overheid als het gaat om de bescherming van persoonlijke gegevens. 69% van de burgers verwacht dat zijn persoonlijke gegevens het komend jaar door onbevoegden worden ingezien. Ook de telecomsector, die eveneens veel persoonlijke gegevens van burgers in handen heeft, wordt niet vertrouwd. 68% verwacht het komend jaar een datalek bij hun telecomprovider.

Dit blijkt uit cijfers van de Unisys Security Insights survey. Het onderzoek ondervroeg consumenten in twaalf landen naar hun inschatting van de mogelijkheid dat hun persoonlijke gegevens – in handen van zeven typen organisaties, waaronder vliegtuigmaatschappijen, transportorganisaties, financiële instellingen, overheidsinstellingen, de gezondheidszorg, de retail en de telecom – komend jaar worden ingezien door onbevoegden. Vliegtuigmaatschappijen en transportorganisaties worden als veiliger beoordeeld. Hier verwacht slechts 41 procent van de ondervraagden een datalek.

Herinnering voor bedrijven

Jim Vlaming, account executive public safety and justice bij Unisys Nederland NV: “Het Nederlandse publiek heeft weinig vertrouwen in overheidsinstellingen en telecomorganisaties als het over de beveiliging van hun persoonlijke gegevens gaat. Deze bevindingen dienen als een herinnering voor bedrijven en instellingen om hun veiligheidsmaatregelen te reviewen en geavanceerde veiligheidsmaatregelen te implementeren, om consument te beschermen tegen cyber aanvallen en het klantvertrouwen te vergroten.”

Maar liefst 71% van de ondervraagde burgers aangeeft authentificatie met uitsluitend een gebruikersnaam en wachtwoord voldoende veilig is voor toegang tot online overheidsdiensten als DigiD. Dit is opvallend, aangezien tegelijkertijd slechts 23% van mening is dat dergelijke beveiliging voldoende veiligheid biedt voor e-mail, terwijl 34% dit veilig genoeg vind voor sociale media.

 
Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1