Bulgaarse criminelen misbruikten IP-adressen Nederlandse overheid

Een aantal IP-adressen die behoren bij systemen van de Nederlandse overheid zijn enige tijd in handen geweest van Bulgaarse criminelen. De IP-adressen, behorend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn inmiddels weer veiliggesteld.

Dat meldt De Volkskrant op basis van informatie afkomstig van IP-adresuitgever RIPE en Spamhaus. Laatstgenoemde had verdachte activiteit opgemerkt op de bewuste IP-adressen en ze op de zwarte lijst geplaatst. Vervolgens werd dat opgemerkt door het Nationaal Cyber Security Center, dat Buitenlandse Zaken waarschuwde waarna de provider op de hoogte werd gesteld. Bulgaarse criminelen zouden verantwoordelijk zijn voor het overnemen van de IP-adressen.

De overheid merkte zelf niet op dat de IP-adressen werden ingezet voor malafide praktijken, en dat betekent dat de netwerken niet goed in de gaten werden gehouden, aldus De Volkskrant. Het ministerie heeft tegenover de krant bevestigd dat de IP-adressen waren overgenomen. Volgens Buitenlandse Zaken waren de desbetreffende IP-adressen niet in gebruik en zijn er geen signalen van actief misbruik.

In totaal had de verantwoordelijke Bulgaarse club criminelen de IP-adressen zeven dagen in handen. Dat was tussen 19 en 26 november van vorig jaar. De informatie was echter nog niet eerder naar buiten gekomen.