Apple apparaten op de werkvloer blijken vaak slecht beveiligd

Apple apparatuur wordt steeds vaker gebruikt op de werkvloer. De apparaten blijken echter lang niet altijd goed beveiligd te zijn, waardoor de apparaten voor bedrijven beveiligingsrisico’s opleveren.

Dit stelt Centrify op basis van een onderzoek onder ruim 2.000 werknemers. 45% van deze groep blijkt een Apple apparaat zoals een Mac, iPhone of iPad te gebruiken op de werkvloer. In 63% van de gevallen is dit apparaat eigendom van de werknemer zelf. Deze groep gebruikt de apparaten onder andere om werkmail, bedrijfsdocumenten en bedrijfsapplicaties te openen.

Toegang tot gevoelige bedrijfs- en klantdata

De apparaten krijgen hierdoor ook toegang tot allerlei gevoelige data. Zo blijkt 59% van de Mac’s gebruikt te worden om vertrouwelijke bedrijfsinformatie in te zien en 65% van de Mac’s te worden gebruikt om gevoelige of gereguleerde klantinformatie te openen. 51% van de iPhones en 58% van de iPads worden gebruikt om toegang te verkrijgen tot bedrijfsapplicaties.

Tegelijkertijd blijken bedrijven maar weinig maatregelen te nemen om zeker te stellen dat het gebruik van deze apparaten veilig is. Zo blijkt iets meer dan de helft van de apparaten (51%) te zijn beveiligd met een wachtwoord dat bestaat uit één woord of een reeks cijfers. 58% van de apparaten blijkt daarnaast niet te zijn voorzien van software die het gebruik van sterke wachtwoorden verplicht stelt. Ook het gedrag van gebruikers laat te wensen over: 56% van de gebruikers geeft aan zijn wachtwoord te delen met anderen. Centrify meldt geen enkel verband te zien tussen het gebruik van sterke wachtwoorden en het openen van gevoelige data vanaf apparaten.

Oplossingen vanuit de werkgever

Bedrijven kunnen maatregelen nemen, software verstrekken aan werknemers en het gebruik hiervan verplicht stellen om apparaten op de werkvloer veiliger te maken. Dit blijkt echter relatief weinig te gebeuren. In slechts 17% van de gevallen wordt gebruik gemaakt van een wachtwoordmanager die is verstrekt door de werkgever. Op 28% van de Apple apparaten op de werkvloer blijkt beheersoftware van het bedrijf te zijn geïnstalleerd, terwijl in slechts 35% van de gevallen de werkgever dataversleuteling op de apparaten verplicht stelt.

Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1