Nederlanders zijn vaker slachtoffer van koopfraude

Het aantal Nederlanders dat slachtoffer is geworden van koopfraude is tussen 2012 en 2014 gestegen. Het aantal slachtoffers van hackincidenten en identiteitsfraude is juist afgenomen. Hoogopgeleiden blijken het vaakst gedupeerd te worden door cybercriminelen.

Dit meldt het CBS. In 2014 kreeg 3,3% van de bevolking van 15 jaar en ouder te maken van online koopfraude. Dit percentage lag in 2012 nog op 2,7%. In absolute aantallen is het aantal slachtoffers met bijna 90.000 gestegen.

Hacken en identiteitsfraude daalt

Het aantal slachtoffers van hacken en identiteitsfraude is afgenomen. Bij beide vormen van cybercrime is het aantal gedupeerden met ongeveer 100.000 gedaald. Als we kijken naar hacken blijken Nederlanders vooral minder vaak slachtoffer te worden van cybercriminelen die inbreken op een e-mailaccount.

De daling van het aantal slachtoffers van identiteitsfraude is vooral te danken aan een afname van skimming. Banken hebben de afgelopen jaren de magneetstrip op betaalpassen vervangen door een chip en het gebruik van betaalpassen buiten Europa standaard geblokkeerd. Dit bemoeilijkt skimmen.

Hoogopgeleiden zijn vaker slachtoffer

Hoogopgeleiden blijken vaker te maken te krijgen met identiteitsfraude en hacken dan laagopgeleiden, ook als rekening wordt gehouden met het feit dat zij vaker op internet actief zijn. Het hogere percentage hoogopgeleiden dat slachtoffer wordt van koopfraude wordt door het CBS toegeschreven aan het feit dat deze groep vaker online aankopen doet.