Tele2: ‘Uitbreiding aftapbevoegdheden van inlichtingendiensten is onuitvoerbaar’

spionage

Het wetsvoorstel voor de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, die de aftapbevoegdheden van inlichtingendiensten fors uitbreidt, is in de praktijk onuitvoerbaar. Dit stelt Tele2. Daarnaast waarschuwt de telecom- en internetaanbieder dat Nederland door de nieuwe wet niet langer een aantrekkelijk digitale vestigingsplaats zal zijn voor het bedrijfsleven.

Tele2 laat zich in een officiële reactie zeer kritisch uit over de plannen van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. “Organisaties zijn verplicht toegang te geven tot en/of kopieën te maken van gegevensbestanden, zelfs als deze zich in het buitenland bevinden. Voor Tele2 is het onmogelijk dat zij hier aan kan, mag en zal meewerken, aangezien een deel van onze infrastructuur en systemen in andere EU-landen staan”, schrijft Tele2 in de consultatie.

Kip met gouden eieren slachten

Tele2 stelt dat inlichtingen- en veiligheidsdiensten met de nieuwe wet de ‘kip met gouden eieren’ slacht. Hiermee doelt het bedrijf op de randvoorwaarden die maken dat klant- en bedrijfsgegevens die in Nederland staan opgeslagen voorheen als veilig mochten worden verondersteld. Dit heeft van Nederland lange tijd een aantrekkelijke digitale vestigingsplaats gemaakt. Door zichzelf vrijwel onbeperkte toegang tot communicatie en databases zorgen veiligheidsdiensten er volgens Tele2 voor dat het klimaat voor bedrijven om zich in Nederland te vestigen vanuit een financieel, privacy en beveiligingsperspectief onhoudbaar wordt.

Volgens de wet moet iedere aanbieder van communicatiediensten zijn databases doorzoekbaar en het netwerk aftapbaar maken. De kosten die hiervoor gemaakt moeten worden komen voor rekening van het bedrijf. Tele2 vraagt zich daarom hardop af of buitenlandse bedrijven in de wetenschap dat zij ‘onevenredig veel tijd, geld en energie zullen moeten spenderen om de gewenste doorzoekbaarheid en aftapbaarheid te realiseren’ Nederland nog als aantrekkelijk vestigingsland zullen beschouwen. Ditzelfde geldt ook voor klanten van deze bedrijven, die data en diensten zullen verplaatsen naar het buitenland.

Reikwijdte van de (bulk)interceptie

Tele2 waarschuwt ook voor de reikwijdte van de nieuwe wet. “Er zal geen enkel onderdeel van de Nederlandse maatschappij zijn, dat niet onder de reikwijdte van de (bulk)interceptie Inlichtingen- en veiligheidsdiensten zal vallen. De wet ademt de sfeer uit dat het verkrijgen van bulkgegevens een doel op zich is, waarbij het beschikken over en het inzage hebben in volledig buiten de feitelijke eigenaar van de gegevens om plaats vindt. De effectiviteit en daarmee subsidiariteit

en proportionaliteit zijn gemakshalve buiten beschouwing gelaten”, aldus de provider.

“Nederlandse Inlichtingen- en veiligheidsdiensten krijgen de mogelijkheid om bevriende Buitenlandse inlichtingendiensten vrijelijk te voorzien van informatie (waaronder verkeers- en verbruiksgegevens van individuele klanten) zonder enige vorm van toezicht.”

Toegang tot alle communicatie van iedereen

Tele2 concludeert dat de inlichtingendiensten in Nederland toegang willen tot alle communicatie van iedere burger en ondernemer. “Het concept maakt vooral duidelijkheid dat (rechts)begrippen als proportionaliteit en doelmatigheid niet ten grondslag liggen aan de voorgenomen wijziging van de Wet op de inlichtingen-en veiligheidsdiensten. Het wordt duidelijk dat de diensten toegang willen tot alle communicatie, van iedereen, zonder dat zij de benodigde investeringen in tijd en geld willen dragen”, schrijft het bedrijf.

De provider benadrukt in de brief wel van mening te zijn dat in specifieke situaties het voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten van belang kan zijn toegang te hebben tot communicatie om inlichtingen te kunnen vergaren. Het huidige wetsvoorstel is volgens Tele2 echter onuitvoerbaar voor een aanbieder. Tele2 stelt er dan ook vanuit te gaan dat de betrokken ministeries de structurele juridische en praktische problemen die nu in het wetsvoorstel zitten zullen adresseren en een gewijzigde versie nogmaals ter consultatie zullen aanbieden.

Volledige reactie

De volledige reactie van Tele2 is hier te lezen.

Meer over
Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.