‘VS voert binnenkort sancties in tegen hackende Chinese bedrijven’

De Verenigde Staten nemen op korte termijn sancties tegen Chinese bedrijven die betrokken zijn bij cybercrime of cyberspionage. De sancties worden mogelijk al volgende week aangekondigd.

Dit meldt de zakenkrant Financial Times op basis van drie Amerikaanse officials. De krant bevestigt hiermee geruchten die eerder deze week al de ronde deden. De VS wil met de sancties reageren op de toenemende hoeveelheid cybercrime uit China. De FBI stelt dat China ervoor heeft gezorgd dat het aantal gevallen van economische spionage met ruim 50% is gestegen.

Geen toegang meer tot financiële markten

Door sancties in stellen tegen bedrijven die betrokken zijn bij cyberspionage of cybercrime hoopt de VS deze ontwikkeling de pas af te snijden. Het land zou bedrijven in kwestie geen toegang meer willen geven tot internationale financiële markten.

De sancties worden mogelijk volgende week al ingevoerd. Mogelijk wordt dit nog uitgesteld, aangezien over enkele weken de Chinese president Xi Jinping een bezoek brengt aan de Verenigde Staten. Het Witte Huis zou daarom willen dat de maatregelen pas officieel worden aangekondigd als dit bezoek is afgerond. Opsporingsinstanties willen juist dat de sancties voor het bezoek worden ingevoerd om China te tonen dat de VS cyberspionage en cybercrime serieus neemt.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.