NCSC waarschuwt voor social engineering

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt voor social engineering. De organisatie waarschuwt dat cybercriminelen niet alleen frauduleuze e-mailberichten versturen en malafide websites opzetten, maar slachtoffers ook telefonisch benaderen in een poging hen te overtuigen malware te installeren.

“Cybercriminelen beperken zich daarbij niet tot het versturen van frauduleuze e-mailberichten en het opzetten van malafide websites. Hackers benaderen mensen ook telefonisch door zich bijvoorbeeld voor te doen als helpdeskmedewerker en in die rol de gebruiker op te bellen met het verzoek om diens gebruikersnaam, wachtwoord of creditcardgegevens door te geven om een probleem te verhelpen of de gebruiker te verleiden om software te installeren”, waarschuwt het NCSC.

Risico’s van malware

Ook waarschuwt het NCSC voor het risico die dergelijke software oplevert en de wijze waarop criminelen hier winst uit proberen te halen. “Door het installeren van malafide software kunnen cybercriminelen bijvoorbeeld achter financiële inloggegevens van gebruikers komen, sturen zij gebruikers een rekening om die software weer te laten verwijderen of nemen zij computers van een afstand over waardoor de instellingen kunnen worden aangepast en getroffen gebruikers kwetsbaar blijven voor crimineel misbruik.”

“Dit soort aanvallen richt zich dus niet enkel op de technische kant maar onderstreept het belang van het menselijke aspect voor goede informatiebeveiliging. De combinatie van beide is van cruciaal belang voor het voorkomen van cyber security incidenten”, aldus het NCSC.

Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1