Algoritme analyseert typepatroon om inlogpogingen met gestolen gegevens te herkennen

password-1433221-m

Indiase onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld dat unieke patronen herkent in de wijze waarop gebruikers typen. Het algoritme kan worden gebruikt om gebruikers te identificeren voor online authentificatie. De onderzoekers willen met het algoritme misbruik van gestolen inloggegevens tegengaan.

Times of India meldt dat het algoritme is ontwikkeld door onderzoekers van het Department of Computer Science and Engineering van het Jeppiaar Engineering College in het Indiase Chennai. Typepatronen zijn volgens de onderzoekers uniek voor ieder persoon en kunnen hierdoor gebruikt worden om gebruikers te identificeren. De nieuwe techniek maakt gebruik van softwaresystemen die al langer aanwezig zijn in computers. Door deze te hergebruiken kan de techniek volgens de onderzoekers tegen relatief lage kosten worden geïmplementeerd.

Traditionele wachtwoorden veiliger maken

Het algoritme kan het gebruik van traditionele wachtwoorden veiliger maken. Door het typepatroon van gebruikers tijdens het invoeren van wachtwoorden te analyseren kunnen gebruikers worden geïdentificeerd. Indien het typepatroon niet overeenkomt met het typepatroon dat eerder van een gebruiker is geregistreerd kan een inlogpoging worden geweigerd, zelfs als het juiste wachtwoord in ingevoerd. Dit moet het voor cybercriminelen moeilijker maken met gestolen inloggegevens in te loggen.

Om hun techniek te testen hebben de onderzoekers een testprogramma ontwikkeld waarbij gebruikers worden gevraagd met behulp van verschillende wachtwoorden in te loggen. Tijdens het invoeren van deze wachtwoorden wordt het typepatroon van gebruikers vastgelegd. De resultaten van dit eerste onderzoek zijn volgens de onderzoekers veelbelovend. Wel benadrukken zij dat het algoritme nog niet is uitontwikkeld en eerst verder getest zal moeten worden voordat deze in de praktijk kan worden geïmplementeerd.

Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

WatchGuard breidt mogelijkheden voor identiteitsbescherming uit met AuthPoint Total Identity Security-bundel

WatchGuard breidt mogelijkheden voor identiteitsbescherming uit met AuthPoint Total Identity Security-bundel

WatchGuard Technologies lanceert vandaag AuthPoint Total Identity Security. Een uitgebreide bundel die de bekroonde AuthPoint multifactorauthenticatie (MFA)-oplossing combineert met zakelijk wachtwoordbeheer en mogelijkheden om darkwebcredentials te monitoren.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.