Vergrendelscherm van Android 5 blijkt te omzeilen

Gebruikers kunnen hun smartphone in Android 5.0 beveiligen met een wachtwoord, wat veiliger zou moeten zijn dan het gebruik van een ontgrendelpatroon of een pincode. Door een zeer lang wachtwoord in te voeren blijkt het echter mogelijk het vergrendelscherm te laten crashen, waarna een aanvaller toegang krijgt tot onder andere de instellingen en via USB debugging data kan bemachtigen. De kwetsbaarheid is aanwezig in Android 5.0 tot en met 5.1.1 (tot build LMY48M)

Dit maken onderzoekers van de Amerikaanse University of Texas bekend. Een aanvaller opent het scherm voor noodoproepen en vult hier willekeurige combinatie in van bijvoorbeeld 10 cijfers. Deze combinatie wordt gekopieerd, waardoor een langere combinatie ontstaat. Vervolgens selecteert de aanvaller deze langere combinatie en kopieert de combinatie opnieuw. Dit proces wordt herhaald de aanvaller tot de combinatie dusdanig lang is geworden dat deze niet meer in zijn geheel kan worden geselecteerd.

Wachtwoord invoeren

Vervolgens opent de aanvaller de camera op het Android apparaat, en probeert vervolgens via het notificatiescherm dat vanaf de bovenzijde van het scherm omlaag kan worden getrokken de instellingen te openen. Android vraagt hierdoor om een wachtwoord, waarna de gebruiker de lange combinatie van cijfers net zo lang in het scherm blijft plakken totdat de gebruikersinterface crasht. De knoppen op het scherm verdwijnen hierdoor, waardoor de camera schermvullend wordt vertoond.

Hierna hoeft de aanvaller alleen nog te wachten tot de camera app crasht. Hoelang dit precies duurt verschilt per apparaat, maar neemt in de demonstratie die de onderzoekers op YouTube hebben gepubliceerd minutenlang in beslag. Zodra de camera-app is gecrasht wordt het thuisscherm van de Android smartphone geladen. In sommige gevallen gaat het om het volledige thuisscherm, terwijl dit in andere gevallen slechts gedeeltelijk wordt geladen.

USB debugging

Aanvallers hebben overigens niet direct toegang tot data op het apparaat, maar kunnen wel bij de instellingen van de smartphone. Dit maakt het mogelijk USB debugging aan te zetten, waardoor het apparaat via USB aan een computer kan worden gehangen en via de Android Debug tool kan worden benaderd. Dit maakt het mogelijk data van de smartphone te halen.

In de onderstaande video demonstreren de onderzoekers de hack.

Meer over
Lees ook
‘Hack van Windows 10 Hello was kwestie van tijd’

‘Hack van Windows 10 Hello was kwestie van tijd’

Onderzoekers zijn er in geslaagd de functie voor gezichtsherkenning in Windows 10 te hacken. Door gebruik te maken van een foto wisten zij Windows 10 Hello er van te overtuigen dat de echte persoon probeerde in te loggen. David Vergara "Dat hackers een manier hebben ontdekt om Windows 10 Hello gezichtsherkenning te misbruiken, zoals ze dat met de1

Onderzoeker kopieert NAND-chip van iPhone 5C

Onderzoeker kopieert NAND-chip van iPhone 5C

De FBI wist in maart de iPhone 5C van een terrorismeverdachte te kraken. Al langer wordt vermoedt dat hierbij de NAND-chip in de iPhone is gekopieerd om toegang te krijgen tot data op het apparaat. Sergei Skorobogatov, een beveiligingsonderzoeker van de University of Cambridge, demonstreert nu hoe deze hack mogelijk is uitgevoerd. De FBI wilde eer1

Exploit van Equation Group succesvol uitgevoerd op Cisco ASA firewall

Exploit van Equation Group succesvol uitgevoerd op Cisco ASA firewall

Een exploit uit de gelekte bestanden van de Equation Group is met succes uitgevoerd op een Cisco ASA firewall. Een hacker wist met behulp van de exploit zonder inloggegevens toegang te krijgen tot de router. Eerder deze week lekte data uit van de Equation Group, een cybercrimegroep die vermoedelijk banden heeft met de Amerikaanse inlichtingendiens1