Malware dringt door in Apple’s App Store

malware

Voor het eerst zijn cybercriminelen erin geslaagd op grote schaal malware in de App Store te krijgen. Het bedrijf heeft een groot aantal apps verwijderd waarin de ‘Xcodeghost’ malware verstopt zat.

Apple meldt aan Reuters dat de malware is gericht op Chinese gebruikers. Ontwikkelaars maken gebruik van Xcode om apps voor iPhones en iPads te ontwikkelen. Deze ontwikkelsoftware wordt echter aangeboden via Amerikaanse servers, waardoor het downloaden hiervan in China vaak traag gaat. Veel ontwikkelaars kiezen er daarom voor gebruik te maken van onofficiële servers die een hogere downloadsnelheid bieden.

Malafide versie van Xcode

Van dit feit hebben aanvallers misbruik gemaakt door een malafide variant van Xcode te verspreiden. Deze versie voegde automatisch malware toe aan apps die de ontwikkelaars bouwden, waardoor de malware in een groot aantal apps verwerkt zat. De malware werd te laat door Apple opgemerkt, waardoor een flink aantal malafide apps zijn weg wisten te vinden naar de App Store.

De malware is gericht op het stelen van wachtwoorden en probeerde deze in handen te krijgen door gebruikers via nagemaakte inlogschermen in te laten loggen. Onder andere het in China populaire Wechat is door de malware getroffen.

Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames