5,6 miljoen vingerafdrukken gestolen bij hack van Amerikaanse overheid

Hackers hebben bij het Amerikaanse Office of Personnel Management, de HR-afdeling van de Amerikaanse overheid, tenminste 5,6 miljoen vingerafdrukken buitgemaakt. Eerdere schattingen lagen met 1,1 miljoen een stuk lager.

Dit blijkt uit onderzoek van het Office of Personnel Management en het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het onderdeel van de Amerikaanse overheid werd eerder dit jaar in korte tijd twee keer gehackt. Bij de eerste aanval werden gegevens van 4,2 miljoen ambtenaren buitgemaakt, terwijl bij de tweede aanval gegevens van 21,5 miljoen burgers werden gestolen. In totaal zijn dus 27,5 miljoen Amerikanen door de cyberaanvallen getroffen.

De buitgemaakte data van ambtenaren is zeer gevoelig en verzameld via screeningsformulieren. De data is afgegeven door ambtenaren die toegang nodig hadden tot geheime data, waarvoor standaard een screening wordt uitgevoerd. In deze screening wordt onder andere gevraagd naar alcohol- en drugsgebruik, seksueel gedrag, een eventueel crimineel verleden, financiële problemen, psychische aandoeningen en inloggegevens. De informatie kan worden gebruikt om Amerikaanse ambtenaren te chanteren om toegang te verkrijgen tot staatsgeheimen waar zij toegang toe hebben. Katherine Archuleta, hoofd van het US Office of Personnel Management, stapte eerder op naar aanleiding van de cyberinbraken.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.