Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt doelwit van geavanceerde cybercrimecampagne

spionage

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is doelwit geweest van een geavanceerde cybercrimecampagne, die vermoedelijk door Rusland is opgezet. Dit meldt Trend Micro, dat de campagne ‘Pawn Storm’ noemt.

Feike Hacquebord, Senior Threat Researcher bij Trend Micro, schrijft in een blogpost dat de onderzoeksraad doelwit is geweest van cyberaanvallen waarmee de aanvallers waarschijnlijk toegang wilde krijgen tot de onderzoeksresultaten die op 13 oktober door de raad zijn gepubliceerd. De Onderzoeksraad bevestigt tegenover Tweakers de aanvallen.

Phishingaanvallen

Trend Micro meldt dat op 28 september een server is opgezet die de SFTP server van de Onderzoeksraad voor Veiligheid nabootst. Een valse VPN server van dezelfde organisatie zou op 14 oktober zijn opgezet. Beide zijn vermoedelijk gebruikt voor phishingaanvallen op personeel van de Onderzoeksraad met als doel toegang te krijgen tot zowel de SFTP als VPN server van de organisatie.

Daarnaast zou ook een belangrijke partner van de Onderzoeksraad in het onderzoek naar de MH17 doelwit zijn geweest van cyberaanvallen. Op 29 september een valse Outlook Web Access (OWA) server is opgezet met als doel deze partner aan te vallen. Trend Micro meldt de partner in een vroegtijdig stadium voor de aanval te hebben gewaarschuwd, waardoor de aanval kon worden afgewend. De naam van deze partner wordt niet genoemd.

Doelwitten in de Arabische wereld

Naast de Onderzoeksraad zouden de aanvallers achter Pawn Storm ook aanvallen hebben uitgevoerd tegen Syrische oppositiegroepen en Arabische landen die bezwaar maken tegen het Russische ingrijpen in Syrië. In september zouden verschillende Syrische oppositieleden door de groep zijn aangevallen, waarbij is gepoogd inloggegevens van de leden in handen te krijgen. In september en oktober zijn daarnaast valse OWA servers opgezet waarmee de legers, ministeries van Defensie en ministeries van Buitenlandse Zaken van nagenoeg alle Arabische landen die kritiek hebben op het Russische optreden in Syrië zijn aangevallen.

De Pawn Storm campagne is een langlopende spionagecampagne die zijn pijlen op allerlei internationale doelwitten richt. Als voorbeeld worden het Witte Huis en de NAVO genoemd. De campagne zou zich naast internationale doelwitten richten op allerlei doelwitten binnen Rusland, waaronder vredesactivisten, bloggers en politici. In de Pawn Storm campagne zouden vooral eenvoudige, maar effectieve phishingcampagnes worden gebruikt tegen organisaties die webmail gebruiken. Daarnaast staat de groep volgens Trend Micro bekend om het uitbuiten van zero-day kwetsbaarheden.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.