Groot-Britannië legt geen beperkingen op aan gebruik van encryptie

spionage

De Britse overheid heeft plannen voor een nieuwe spionagewet bekend gemaakt. De wet lijkt minder ver te gaan dan eerder werd verwacht. Zo lijken er geen beperkingen te worden opgelegd aan het gebruik van encryptie, iets waarover veel geruchten gingen.

Dit meldt de Independent. De wet heet officieel ‘Investigatory Power Bill’ en is de laatste tijd in Groot-Britannië vaak onderwerp van gesprek geweest. Zo deden geruchten de ronde dat de Britse overheid met de wet het gebruik van end-to-end encryptie aan banden zou leggen. Dit zou grote gevolgen hebben voor technologiebedrijven als Apple, die data op apparaten standaard met behulp van encryptie versleutelen. De wet blijkt het gebruik van encryptie echter niet te verbieden.

Metadata van surfgedrag bewaren

De nieuwe spionagewet bepaalt wel dat de overheid metadata gaat bewaren over het internetgebruik van Britten. Hierbij wordt bijgehouden wie welke sites heeft bezocht en welke app hiervoor is gebruikt. Deze data moet één jaar worden bewaard door internetproviders.

Daarnaast verplicht de wet Britse bedrijven die communicatiediensten of -systemen aanbieden mee te werken indien inlichtingendiensten of opsporingsinstanties toegang willen verkrijgen tot een apparaat en de data die op dit apparaat aanwezig is. De wet laat in het midden welke sanctie wordt opgelegd indien een bedrijf weigert mee te werken aan een dergelijk verzoek. Ook is onduidelijk welke gevolgen het heeft als een bedrijf door technische beperkingen stelt opsporingsinstanties niet te kunnen helpen.

Leden van het parlement afluisteren

Tot slot bepaalt de wet dat leden van het Britse parlement voortaan mogen worden afgeluisterd, iets wat voorheen verboden was. Instanties kunnen alleen gebruik maken van deze mogelijkheid indien zij toestemming hebben van een hoge rechter of de premier van Groot-Brittannië. Het parlement hoeft echter niet te worden ingelicht over de afluisterpraktijken.

Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1