Generatie Y wijst de weg op gebied van security

Vasco2

In navolging van Generatie Y eisen steeds meer gebruikers continu toegang tot al hun digitale services. Natuurlijk is het gebruiksgemak enorm als we altijd en overal kunnen bankieren, toegang hebben tot al onze gegevens en direct kunnen communiceren met vrienden en collega’s. Maar aan die 24/7-connectiviteit zitten ook risico’s. Alleen een zeer sterke vorm van authenticatie houdt ons en onze gegevens veilig. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Vasco Data Security schreef er een interessante whitepaper over.

Noem hen Generation Y of ‘digital natives’. Het zijn de twintigers die hun hele leven lang al gewend zijn om altijd en overal digitaal verbonden te zijn. Waar ze ook zijn, altijd kunnen ze communiceren met vrienden. Afspraken maken doen ze via social media en er is geen moment dat ze geen toegang tot hun bank en hun geld hebben. Hun hele leven speelt zich online af. Sommige waarnemers zien hierin een groot risico, juist omdat al hun gegevens online staan. Er is maar 1 foutje nodig en cybercriminelen plunderen hun bankrekening, stelen hun identiteit en chanteren hen met wellicht wat al te wilde uitgaansfoto’s. Maar er zijn ook volop analisten die van mening zijn dat deze generatie de eerste groep is die serieus bereid is om nieuwe technologie toe te passen, juist om hun online verworvenheden te beschermen.

Voorkeur voor mobiel

Security-specialist Vasco schreef een whitepaper over security en Gen-Y: ‘Authentication for the Next Generation; How Gen Y is changing the way we protect our digital lives’. Deze groep van 20’ers speelt in zowel maatschappij als economie een steeds grotere rol. Figuur 1 schetst een beeld van het gebruik van apps voor mobiel bankieren versus bankieren via een website vanaf een desktop of notebook onder een aantal generaties. De digital natives hebben een duidelijke voorkeur voor mobiele apps voor het doen van betalingen, waar oudere generaties weliswaar graag online bankieren, maar dan liefst vanaf een computer en met gebruik van een browser.

Innovatieve technologie

Dat mobiel bankieren risico’s kan opleveren, beseft Generatie Y maar al te goed. Daarom verwachten zij ook heel veel van de technologie die hen zelf en hun data moet beschermen. Zo moet deze technologie eenvoudig te gebruiken zijn. De oplossing dient volledig geïntegreerd te zijn in het mobiele apparaat dat hun voorkeur heeft of dient anders ingebouwd te zijn in de apps die zij gebruiken. Hoge eisen dus, maar innovatieve technologieën voor authenticatie die aan deze eisen voldoen, mogen vervolgens wel op een duidelijke adoptie onder 20’ers rekenen.

Enorme ontwikkeling

Authenticatie heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Waren we 25 jaar geleden nog bezig met hardwarematige tokens die een eenmalig wachtwoord voor de gebruiker genereerden, inmiddels zijn deze ‘kastjes’ drastisch gemoderniseerd. Sommige aanbieders leveren een token met usb-aansluiting, andere voorzien het token van een toetsenbord om een pincode te kunnen ingeven. Ook wordt nu gewerkt met QR-codes of andere cryptografische afbeeldingen. Bovendien zijn softwarematige tokens beschikbaar. Deze ‘draaien’ op een smartphone en genereren eenmalige wachtwoorden. Andere softwarematige oplossingen versturen een sms met een code of gebruiken biometrische opties tot en met selfies aan toe.

Voorkeur van een aantal leeftijdscategorieën als het gaat om het op digitale wijze doen van bancaire transacties.

Moderne authenticatie

Gen-Y eist een authenticatiemethode die net zo makkelijk te gebruiken is als de manier waarop zij WhatsApp of Facebook checken. Daarbij zoeken zij bovendien naar extra gebruiksgemak. In plaats van geld te halen uit een geldautomaat passen zij liever draadloze betalingsmethoden toe die direct een aantal extra gegevens doorsluizen richting leverancier. Denk aan een koffiebar waar niet alleen de betaling op een veilige manier wordt geregeld maar waarbij tevens direct de gewenste koffie wordt doorgegeven - alles met een en dezelfde swipe. Daarom dient een moderne authenticatie-oplossing er niet alleen voor te zorgen dat de data van de gebruiker veilig is, maar is het ook van groot belang dat de gebruiker er extra gebruiksgemak van heeft. Die combinatie is cruciaal voor adoptie van nieuwe technologie door Gen-Y. In het kader ‘Moderne authenticatiemethoden uitgelegd’ is een aantal van dit soort oplossingen op een rij gezet.

Hans Vandam is journalist