Hacker kraakt e-mailsysteem autobedrijf en verstuurt berichten over faillissement

hacker

Een 16-jarige hacker heeft het e-mailsysteem van het autobedrijf Van Den Akker uit het Brabantse best gekraakt. Vanuit dit systeem stuurde hij duizenden klanten van het bedrijf het bericht dat het autobedrijf failliet zou zijn. De directeur van het bedrijf, Twan van den Akker, heeft aangifte gedaan.

Omroep Brabant meldt dat de hacker in eerste instantie bij het autobedrijf aan de bel had getrokken over beveiligingsproblemen met het e-mailsysteem. Hierbij bood de jongen aan de problemen te verhelpen. Van Den Akker ging niet op dit aanbod in, waarna de jongen zou hebben ingebroken op het systeem en valse e-mails zou hebben verstuurd.

Failliet

"Ik kreeg een e-mail op mijn eigen telefoon binnen, waarin stond dat we failliet waren", aldus Van den Akker. "Dat had ik niet zien aankomen." De directeur waarschuwt andere bedrijven hun systemen goed te beveiligen om dergelijke incidenten te voorkomen. "Ik had niet gedacht dat ons dit zou overkomen. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat het met onze beveiliging wel goed zat."

De e-mail is verstuurd naar tweeduizend tot drieduizend klanten. Deze klanten hebben inmiddels een rectificatie ontvangen van het valse e-mailbericht.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.