Europol wil zelfstandig persoonsgegevens op kunnen vragen bij bedrijven

european-cybercrime-centre-europol

Europol wil meer bevoegdheden krijgen. De opsporingsinstantie wil onder andere zonder tussenkomst van EU-lidstaten bij bedrijven data kunnen opvragen over verdachten.

Dit meldt de Duitse krant Der Tagesspiegel op basis van een ontwerp voor een nieuwe verordening voor Europol. Deze verordening moet als nieuwe rechtelijke grondslag dienen voor de Europese opsporingsinstantie. Het ontwerp is door de Britse burgerrechtenorganisaties Statewatch online gepubliceerd.

Persoonsgegevens opvragen

In het ontwerp staat dat Europol de bevoegdheid krijgt rechtstreeks bij bedrijven persoonsgegevens van verdachten op te vragen. Op dit moment kan Europol ook al dergelijke data opvragen bij bedrijven, maar moet hiervoor altijd via een EU-lidstaat handelen.

Daarnaast wil Europol de bevoegdheid krijgen in sommige gevallen data te verstrekken aan organisaties, bijvoorbeeld een IP-adres waarvan verdachte activiteiten hebben plaatsgevonden. Met behulp van dit adres kan een bedrijf als Facebook of Google vervolgens gericht zoeken naar gegevens over deze gebruiker.

Lees ook
Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatieoplossingen, maakt bekend dat Ergon heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kan een selecte groep medewerkers die met persoonsgevoelige informatie van werkzoekenden werkt, op een veilig manier gegevens mailen naar de betrokken instanties.

Laptop met persoonsgegevens gestolen bij Waterschap Aa en Maas

Laptop met persoonsgegevens gestolen bij Waterschap Aa en Maas

Twee laptops met persoonsgegevens van Waterschap Aa en Maas zijn tijdens verbouwingswerkzaamheden op het hoofdkantoor in Den Bosch gestolen. De laptops bevatten persoonsgegevens van leden van het algemeen bestuur. Dit bevestigt het waterschap aan het Eindhovens Dagblad (ED). Getroffen bestuursleden zijn door het waterschap op de hoogte gesteld va1

Privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers inzichtelijk door datalek

Privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers inzichtelijk door datalek

De privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers zijn via internet toegankelijk geweest. Dit was mogelijk door een fout in de website van kredietverstrekker AutoCash. Dit meldt RTL Nieuws op basis van een tipgever. Deze geeft aan het lek al maanden geleden te hebben aangekaart bij de softwareleverancier, maar dat het lek niet is gedicht. RTL Z1