Hackers stelen 35 auto’s per dag

autodiefstal

Per dag worden ongeveer 35 auto’s in Nederland gestolen door deze te hacken. In 2014 zorgden autodiefstal door hacken voor 98 miljoen euro schade. Om mensen bewuster te maken van de risico’s is op 18 november de campagne ‘Laat je auto niet hacken’ van start gegaan. Misdaadjournalist John van den Heuvel is het gezicht van de campagne.

Vooral professionele bendes zitten achter het hacken van auto’s. De bendes trekken met hightech-apparatuur door het land en richten zich vooral op jonge auto’s tot drie jaar oud. In veel gevallen weten de dieven via de buitenkant contact gemaakt met het besturingssysteem van de auto. Hierdoor kunnen de dieven de ingebouwde startonderbreker uitschakelen en de auto meenemen. In veel gevallen weten de autodieven auto’s de beveiliging van auto's kort na de marktintroductie al te kraken, zodat ook nieuwe modellen gehackt kunnen worden.

De campagne ‘Laat je auto niet hacken’ is bedoeld om mensen bewust te maken van het fenomeen en hen te wijzen op maatregelen die zij kunnen nemen om diefstal van hun auto tegen te gaan. Onder andere met een gekeurd veiligheidssysteem kan de kans dat dieven een voertuig succesvol weten te stelen worden teruggedrongen.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.