‘Google kan beveiligingscode van Android smartphones op afstand resetten’

rp_vergrootglas.png

Google is in staat de beveiligingscode voor het vergrendelscherm van veel Android toestellen op afstand wijzigen. Op deze wijze kan het bedrijf opsporingsinstanties helpen toegang te verkrijgen tot smartphones en tablets van verdachten.

Dit blijkt uit een rapport van een Amerikaanse officier van Justitie uit New York. In het rapport staat dat forensisch onderzoekers in staat zijn sommige beveiligingscodes te bypassen door verschillende ‘forensische technieken’ in te zetten. In andere gevallen zouden opsporingsinstanties Google met een gerechtelijk bevel kunnen dwingen de beveiligingscode op afstand te veranderen, waarna onderzoekers bij de data op het apparaat kunnen. Vanaf Android 6.0, waarin encryptie standaard moet zijn ingeschakeld, is dit overigens niet meer onmogelijk.

Apple zou niet in staat zijn beveiligingscodes van iPhones op afstand te wijzigen. Het bedrijf kan opsporingsinstanties echter wel helpen toegang te krijgen tot data op iPhones die op iOS 7 of een ouder besturingssysteem draaien. In dit geval sturen opsporingsinstanties een gerechtelijk bevel, de opdracht het apparaat te ontgrendelen, het apparaat in kwestie en een lege externe harde schijf naar Apple. Het Amerikaanse IT-bedrijf haalt vervolgens de data van het apparaat en stuurt een kopie hiervan terug naar de opsporingsinstantie die hierom heeft gevraagd. Vanaf iOS 8.0 is dit niet langer mogelijk door de introductie van encryptie. Alleen partijen die beschikken over de beveiligingscode kunnen toegang verkrijgen tot het apparaat. Apple beschikt niet over deze codes.

Via: Tweakers

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1