Kabinet dient wetsvoorstel in om hacken van verdachten mogelijk te maken

Het kabinet heeft bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend om de bevoegdheden van opsporingsinstanties rond cybercrime uit te breiden. De overheid wil het Openbaar Ministerie en de politie de mogelijkheid geven cybercriminelen en terroristen te hacken.

De exacte inhoud van het voorstel is nog niet bekend gemaakt, waardoor details over het wetsvoorstel ontbreken. Wel is duidelijk dat het voorstel de opsporing van cybercriminaliteit moet versterken. Het Openbaar Ministerie en de politie krijgen volgens het voorstel de mogelijkheid op afstand heimelijk onderzoek doen in computers van criminelen en terroristen. Indien nodig kunnen zij daarnaast gegevens vastleggen (kopiëren) of ontoegankelijk maken.

Versleuteling ongedaan maken

Volgens het kabinet zijn er nu ‘onvoldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld wachtwoorden te achterhalen, versleuteling van gegevens ongedaan te maken en illegale acties van terroristische organisaties op het internet tegen te gaan’. Het is echter onduidelijk welke de overheid concrete maatregelen de overheid wil nemen om hiervoor meer mogelijkheden te creëren.

Het wetsvoorstel is door het kabinet in combinatie met drie andere wetsvoorstellen uit het actieprogramma "Integrale aanpak jihadisme" ingediend. Deze overige wetsvoorstellen hebben betrekking op de aanpak van jihadisten, onder andere door een meldplicht, gebiedsverbod of een contactverbod op te leggen aan terugkerende jihadstrijders. Daarnaast wil het kabinet dat paspoorten en identiteitskaarten automatisch vervallen indien een uitreisverbod wordt opgelegd door de minister van Veiligheid en Justitie. Ook wil het kabinet de minister van Veiligheid en Justitie de mogelijkheid geven zonder voorafgaand strafrechtelijke veroordeling het Nederlanderschap in te trekken van jihadisten met een dubbele nationaliteit die in het buitenland meevechten met een terroristische organisatie.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.