ANWB waarschuwt voor nepmail met ransomware

De ANWB waarschuwt voor een nepmail die uit haar naam is verstuurd. In de e-mail wordt opgeroepen een openstaande rekening te betalen aan de ANWB, waarbij wordt verwezen naar een bijlage. In werkelijkheid bevat deze bijlage echter ransomware.

De NOS heeft de ransomware onderzocht en bevestigt dat zodra het bijgevoegde bestand wordt geopend data in gijzeling wordt genomen. Slachtoffers krijgen vervolgens 96 uur de tijd 266 euro aan bitcoins te betalen om weer toegang te krijgen tot hun data. Indien niet wordt betaald dreigen de aanvallers de gegijzelde data te vernietigen.

De ANWB benadrukt deze e-mail niet te hebben verzonden. Het bedrijf adviseert de e-mail niet te openen en direct te verwijderen. Wie al is ingegaan op het betalingsverzoek in de nepmail wordt geadviseerd aangifte te doen bij de politie van internetoplichting.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.