EXIN en Hogeschool Utrecht doen samen onderzoek naar gebruik van e-CF

EXIN en de Hogeschool Utrecht (HU) gaan samen onderzoek doen naar het gebruik van het e-Competence Framework (e-CF). Dit model geeft een transparant en objectief inzicht in ICT competenties. Het onderzoek wordt geleid door HU lector dr. ing. Pascal Ravesteijn (lectoraatProcesinnovatie & Informatiesystemen).

De samenwerking is op het Nationaal Management & IT Symposium aangekondigd. Het e-Competence Framework is een belangrijke referentie. De partijen gaan onderzoek doen naar kwaliteitscriteria voor het onderling vergelijken van competentie raamwerken (zoals e-CF en het Britse SFIA), best practices in het toepassen van het e-CF in het bedrijfsleven en de bruikbaarheid van e-CF in het onderwijs.

Kwaliteit verbeteren

Met de resultaten van het onderzoek kan de kwaliteit van het onderwijs in ICT competenties worden verbeterd. Daarnaast kan de dienstverlening op het gebied van competentie scans en assessments voor organisaties en individuen verder verbeteren. Het e-CF onderzoek wordt gefinancierd door de stichting EXIN, aandeelhouder van EXIN Holding BV.

Het belang van e-CF groeit. In november 2015 heeft het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) het e-CF aanvaard als Europese standaard voor het definiëren van ICT competenties. Overheid en steeds meer bedrijven omarmen het e-CF als standaard voor een optimale ontwikkeling en inzet van hun medewerkers.

Al langer betrokken bij e-CF

EXIN is als onafhankelijk certificeringsinstituut voor professionals in het ICT-domein al langer nauw betrokken bij de ontwikkeling van het e-CF. EXIN heeft diensten (e-Competence Solutions) ontwikkeld op basis van het e-CF, zoals assessments, skills gap analyses en een profile builder. Hogeschool Utrecht is voorloper in het Nederlands hoger onderwijs in toepassing van het e-CF om een optimale aansluiting te realiseren tussen onderwijs en arbeidsmarktbehoefte.

Lees ook
Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA lanceert vandaag nieuw onderzoek naar de staat van cyberbeveiliging. Uit het onderzoek, ‘State of Cybersecurity 2023’, blijkt dat de helft (52%) van cybersecurity-professionals die een jaar geleden een toename of afname zagen in het aantal cyberaanvallen, nu meer cyberaanvallen ervaren.