Minister Plasterk moet geheimhouden van aftapstatistieken AIVD beter motiveren

ronald-plasterk

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken moet beter motiveren waarom aftapstatistieken van de inlichtingendienst AIVD niet openbaar gemaakt kunnen worden. Deze gegevens worden sinds 2014 niet meer naar buiten gebracht, iets wat de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) juist wel wil.

Dit oordeelt de Raad van State. Plasterk gaf eerder aan dat het vrijgeven van de aftapstatistieken inzicht zouden geven in de werkwijze van de AIVD. De CTIVD is het hier niet mee eens en ontkent dat het publiceren van de statistieken schadelijke gevolgen zal hebben voor de AIVD.

Een journalist van het KRO-programma Reporter Radio wilde de gegevens via de Wet openbaar van bestuur (Wob) alsnog boven water krijgen. Toen dit Wob-verzoek werd geweigerd stapte de journalist naar de rechter. Een rechter in Den Haag oordeelde dat de minister de publicatie van de statistieken mocht weigeren. De Raad van State verklaart deze uitspraak nu nietig en stelt dat Plasterk zijn keuze beter moet motiveren.